Ми у Facebook
08.12.2022, 08:03

Що робити, якщо пропала вода у свердловині – головні причини та рішення

При бурінні артезіанської свердловини її власник сподівається на тривалу і безперебійну роботу. Адже саме пробурений колодязь часто є єдиним джерелом води у будинку. У такому разі припинення водопостачання стає неприємною несподіванкою, яку вимагається виправити якнайскоріше.

Поширені причини пропажі води у свердловині


Перед припиненням водопостачання власники свердловинних колодязів часто стикаються з неприємними явищами у вигляді:

• Зниження тиску;
• Появи осаду, неприємного кольору в рідині;
• Переривчастого подання;
• Пропускання повітря.

Ці ознаки часто є передвісниками повного припинення роботи свердловини та можуть спостерігатися при:

• Тривалому простої устаткування з подальшим замулюванням очисних систем обсадної колони;
• Використанні недостатньо потужного водоносного горизонту декількома свердловинами;
• Природному виснаженні водоносного шару;
• Невідповідності продуктивності водозабірною системою потребам власника;
• Закінченні терміну експлуатації;
• Проблемах з насосним устаткуванням.


При правильному монтажі усіх вузлів водозабірної системи й дотриманні правил експлуатації вона служитиме багато років. Але свердловини «на пісок» найчастіше виснажуються після 7-15 років використання, тоді як глибші колодязі служать понад 25 років.

Скорочує термін використання що спочатку дає достатню кількість води шару буріння декількох однорідних свердловин в найближчому окрузі. Також варто пам'ятати, що різні водоносні шари здатні віддавати за добу певний об'єм живильної вологи, тому її перевитрата призводить до тимчасового припинення водопостачання.

Поломка насоса


У інших випадках причиною пропажі води стає неправильний монтаж або порушення експлуатації водозабірної системи. Досить часто припинення подання рідини стає наслідком несправності або обриву насоса. При цьому деякий час рідина з крану може йти ривками або пропасти повністю.

Якщо пропала вода, треба спробувати витягнути агрегат для перевірки його працездатності. Якщо обірвався трос, дістати насосну конструкцію буде досить важко. При поганому результаті із-за використання неякісного устаткування власникові доведеться погодитися на буріння іншої свердловини.

Забруднення фільтрів


Замулювання – ще одна причина пропажі води. Якщо рідина з-під крану йде ривками, має дивних колір, запах, осад, можна запідозрити замулювання фільтрів. У такому разі зайнятися їх очищенням можна самостійно або довірити це професіоналам «Південного горизонту».

Особливо часто порушення вступу рідини спостерігаються при використанні свердловин «на пісок». Забруднення фільтрів піском або мулом для них звичайна проблема, тому їм потрібне регулярне профілактичне очищення.

За роки використання рівень засмічення може досягати половини висоти колодязя і для усунення причини пропажі натиску доводиться докласти чимало зусиль.

Що робити, якщо пропала вода у свердловині?


Якщо вступ води все ж порушився, першим етапом усунення проблеми стає з'ясування її причини. При виснаженні водоносного шару або закінченні терміну експлуатації водозабірної системи відновлення подання води можливе тільки при бурінні іншого колодязя або поглибленні існуючого.

При несправності насоса його можна здати в ремонт або замінити робочим. При обриві троса рішення приймається залежно від того, чи вдається витягнути конструкцію. Якщо він витягнутий і знаходиться в робочому стані, досить замінити кріплення на якісніше. При витяганні насосного устаткування по частинах потрібна його повна заміна. Якщо насос не вдається витягнути, доводиться ліквідовувати більше нездатну до викачування рідини свердловинну конструкцію і пробурити нову.

Якщо збій водопостачання пов'язаний із засміченням фільтрів, необхідно з'ясувати міру засмічення очисних систем і вибрати оптимальний метод очищення. Найчастіше для очищення фільтрів застосовується:

• Напірне промивання;
• Барботування;
• Видалення забруднень спеціальними хімічними реагентами.


Барботування – найбільш щадний метод очищення, що дозволяє впоратися з невеликим замулюванням. Для цього необхідно викачати воду в контейнер з фосфорною кислотою для розчинення іржі й органіки, а потім закачати назад.

Розм'якшений осад можна вичерпати жолонкою. Видалення мулу у такому разі робиться до появи чистого піску без сіруватого відтінку.

Напірне промивання використовується для підняття забруднень з дна свердловини і їх подальшого видалення.

Очищення хімікатами також допоможе видалити мул, але при первинному монтажі неякісного устаткування може пошкодити його.

Як уникнути проблем з роботою устаткування – рекомендації


Запорукою нормальної роботи водозабірної системи упродовж усього терміну експлуатації виступає використання якісної техніки і її правильний монтаж.

Велику роль в попередженні збоїв у водопостачанні грає виконання рекомендацій по експлуатації та догляду за устаткуванням:

• Регулярне викачування рідини з верхніх шарів і з дна свердловинного колодязя;
• Проведення профілактичних чищень при зниженні рівня водопостачання;
• Утеплення конструкції на зиму і регулярне прокачування свердловини в зимовий період.


Якщо пропала вода, не варто зневірятися. Професіонали допоможуть виявити та усунути причини порушення водопостачання і повернуть працездатність водозабірній системі.






На правах реклами