Ми у Facebook
29.12.2022, 14:45

Рецепт заварного тіста для неперевершених еклерів

Подобається готувати смачні профітролі, тістечка або еклери, тоді треба познайомитися з чудовим рецептом заварного тіста. Варто зауважити, що згадана випічка може мати як солодку, так і солону начинку. Наприклад, тістечка можна наповнити паштетом або крабовим салатом.
При цьому заварне тісто вариться досить легко, а працювати з ним приємно, якщо все робити згідно рецепту. Заварне тісто вважається досить калорійним і дорогим, але іноді побалувати себе такою смакотою можна. Інгредієнти для тіста:

Пшеничне борошно - 150 г.
Курячі яйця - 4-5 шт.
Вода - 250 мл.
Вершкове масло або маргарин - 100 г.
Цукор - 10 г.
Сіль - 5 г.

Покроковий рецепт:

Нічого страшного, якщо вершкове масло замінити маргарином. Наріжте масло кубиками і залиште при кімнатній температурі, щоб воно трохи розтануло.

У маленьку каструлю налити питної води і трохи нагріти.

Покласти в теплу воду кубики масла і гріти, поки масло повністю не розтане. Прибрати каструлю з вогню.

Додати цукор і сіль, потім добре перемішати, щоб кристалики повністю розчинилися.

Далі вмішати лопаткою борошно. Довести тісто до однорідності, щоб не було грудочок.

Поставити каструлю на мінімальний вогонь.

Варити тісто і постійно помішувати, поки воно не схопиться в густу і гладку грудку. На це знадобиться 2-3 хвилини. Слідкуйте, щоб низ тіста не підгорів до дна каструлі.

Знову прибрати каструлю з вогню і дати тісту трохи охолонути.


Вбити по черзі п'ять яєць в тісто і відразу перемішувати. Якщо яйця великі, то вистачить чотирьох. Тісто стане більш рідким, але все ще має зберігати форму.

Перекласти тісто в кондитерський мішок і видавити на пергамент вироби потрібної форми. Якщо немає мішка, можна просто викласти тісто на пергамент ложкою.
Маленькі тістечка печуться 10-15 хвилин при 200° залежно від розміру, еклери печуться 25 хвилин. Деко з тістом ставлять в розігріту духовку і під час випічки не відчиняють дверцята.


Розповсюджені помилки під час приготування заварного тіста:


Якщо взяти занадто багато яєць або не доварити тісто, то воно вийде рідким і вироби не піднімуться. Якщо заварне тісто здається вам занадто рідким - накрийте його плівкою і поставте його на 1 годину в холодильник.

В процесі запікання заварних тістечок не можна відкривати дверцята духовки, інакше вироби опадуть.

Коли вироби з заварного тіста вийшли блідими і занадто м'якими, то тістечка випікали при занадто низькій температурі (нижче 200°) або поставили в не розігріту духовку.

Визначити, чи достатньо яєць в тісті, можна по борозні. Проведіть пальцем неглибоку борозну в тесті. Якщо її краї плавно сходяться, то яєць достатньо.





На правах реклами