Ми у Facebook
13.01.2023, 13:30

Де дозволено вручати повістки

Під час загальної мобілізації в Україні чоловікам віком від 18 до 60 років можуть вручати повістки навіть у громадських місцях. Розповідаємо, як правильно треба реагувати на виклики до територіальних центрів комплектування.

Якщо викликають до військкомату неособисто


Людина може отримати повістку будь-яким чином. Наприклад, можуть вручити повістку родичам або співмешканцям, залишити у поштовій скриньці або у дверях помешкання.

«Але, якщо немає жодних підтверджень того, що людина отримала цю повістку, то і притягнути її до відповідальності буде практично неможливо», — відзначає юрист Юрій Дончак.

Але якщо людина відповідальна, то вона повинна з'явитись у вказане місце у зазначений час.

Якщо повістка вручена на блокпосту


Як зазначає Юрій Дончак, військовозобов'язаного не можуть затримати просто так на блокпостах в місті, області, по Україні, якщо жодних протиправних дій він не здійснював. Хіба що, якщо він буде перебувати на блокпосту без документів. Тоді його можуть затримати до моменту встановлення особи.

Але можуть вручити повістку для уточнення даних через те, що військовозобов'язані повинні перебувати в межах свого району, і виїжджати за межі тільки з дозволу військкома.

Керівник Київської міської військової адміністрації Сергій Попко в інтерв’ю для ТСН розповів:

«Законодавством чітко не регламентується місце, де повинна вручатися повістка. Її можуть вручити в будь-якому місці. 

Повістка обов’язково має містити підпис керівника територіального центру комплектування та соціальної підтримки та мокру печатку. 

В повістці має бути зазначено – дата вручення, адреса військкомату та час, в який потрібно туди звернутися».


Перебувати не за місцем прописки, в іншій області військовозобов'язаний може лише з дозволу військкома або якщо чоловік став на тимчасовий облік за новим місцем проживання. В іншому разі — це порушення законодавства про військовий облік.

Відповідальність за неявку на вимогу повістки про уточнення облікових даних — штраф в розмірі від 3400 до 5100 грн. Кримінальна відповідальність настає лише за ігнорування повістки на відправку, що кваліфікується як ухилення від мобілізації.






На правах реклами