Ми у Facebook
13.01.2023, 15:10

Що таке послуга «єОселя» та як нею скористатися?

У додатку Дія є можливість взяти участь у програмі єОселя. Це пільгова іпотека від держави зі ставкою 3%. На першому етапі послугою можуть скористатися військові за контрактом, захисники держави, силовики та члени їх родин.
Окрім того, «Єоселя» доступна для лікарів, вчителів, науковців, що працюють у державному та комунальному секторах.

Чимало жителів України втратили свою домівку через. Також багато домівок зазнали руйнувань з цієї ж причини. Держава хоче зробити так, щоб громадяни могли придбати нове помешкання за вигідними умовами і якнайшвидше повернутися до власних осель.

Як говорить перша віце-прем’єр-міністерка держави — Міністерка економіки України Юлія Свириденко, у жовтні Україна почала тестувати програму єОселя, аби переконатися у правильності вибраних критеріїв для цільової аудиторії, алгоритмів та механізмів роботи програми. Про правильність підібраних параметрів та вдало обраний час говорять цифри зацікавлених, які отримують від банків. За майже 3 місяці вони отримали більше 24 тисяч заявок, з них 7 тисяч мають попереднє позитивне рішення банків. Це є підтвердженням того, що ці позичальники відповідають критеріям програми, а банки готові давати кредити на купівлю конкретних квартир. Як свідчать прогнози, в 2023 році мають видати приблизно 12-15 тисяч пільгових іпотечних кредитів.

За програмою єОселя вам можуть надати кредит на житло:
- пільгову відсоткову ставку;
- максимальний термін кредитування — до 20 років;
- мінімальний перший платіж — не менше ніж 20% від суми.

Громадяни України, що відповідають вимогам програми, мають змогу подати заявку на участь в програмі в застосунку Дія та отримати кредит на придбання домівки. Використання послуги займе небагато часу, майже всі дані для заявки мають підтягнутися з реєстрів.

За словами віцепрем’єр-міністр України — Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров, в Мінцифри хочуть побудувати цифрову державу, де кожну послугу буде можливість отримати в Інтернеті, без черг і витрат часу. Послуга Єоселя кардинально змінює уявлення про те, як можна отримати іпотеку. Колись для цього потрібно було ходити в банки, спілкуватися з працівниками, возитися документацією. Тепер же цей процес значно спрощений.

Що необхідно зробити, аби подати заявку на участь у програмі:

- зайти в додаток Дія та авторизуватися там:
- в меню Послуги вибрати єОселя і натиснути Почати;
- вибрати пільгову категорію, до якої ви відноситеся;
- вказати власну інформацію в заявці (сімейний стан, дані про дітей, житлову нерухомість, дохід тощо);
- вказати інформацію про оселю, яку хочете купити;
- обрати зі списку один або кілька банків, у які маєте бажання відправити заяву на розгляд для отримання попереднього рішення з розміру ймовірного кредиту;
- відправити заяву.

Це всі необхідні кроки. Заяву мають опрацювати упродовж доби. Опісля вам прийде сповіщення від обраного банку чи банків про попереднє рішення видачі кредиту.

На цей момент послугою єОселя можуть скористатися лише окремі категорії українців, з повним переліком можна ознайомитися за посиланням.





На правах реклами