Ми у Facebook
24.01.2023, 08:30

Яке має бути освітлення робочої зони школяра

Настільна лампа – це не тільки стильна прикраса для кімнати. Достатній рівень освітлення знижує навантаження на очі, отже полегшує сприйняття інформації та продуктивність навчання. Тому під час оформлення робочої зони школяра потрібно приділити увагу вибору світильника.

Що потрібно врахувати при оформленні робочої зони


До ключових вимог до освітлення робочої зони відносять наступні:

• Вдень бажано максимально користуватись сонячним світлом. Ніщо не має заважати проходженню променів сонця до кімнати.
• Настільна лампа – допоміжне, а не основне джерело світла. Щоразу, коли дитина сідає за уроки, потрібно обов’язково вмикати у кімнаті основну люстру.
• Світильник має стояти ліворуч від робочого місця, якщо дитина правша, і навпаки, якщо вона більше користується лівою рукою. Потоки світла не мають надходити спереду або ззаду дитини.

Важливо також, щоб світло лампи було м’яким, рівним, не давало відблисків, тіней.

Тип та потужність лампи


Яскравість світла залежить від потужності пристрою. Якщо це лампа розжарювання, оптимальним є показник від 60 до 80 Вт. Світлодіодна – 8-10 Вт. Такі моделі дорожчі, але більш практичні, потребують заміни значно рідше. А от люмінесцентні вироби через мерехтіння здатні викликати перевтому.

Відтінок випромінювання


Зазвичай виробники позначають відтінок на упаковці наступним чином:

• ЛТБ – білий теплий;
• ЛД – денний;
• ЛХБ – холодний білий.

У дитячу для письмового столу краще купувати настільні світильники з нейтральним білим світлом з показником близько 3500 К. При роботі за комп’ютером відтінок може бути й більш світлим – 3000 К. Занадто тепле освітлення викликає сонливість, а холодне – тривожність.

Габарити


Чим довший стіл, тим більшою має бути настільна лампа. Якщо він вузький і довгий, краще купити два світильники невеликого розміру. Висота пристрою має бути такою, щоб плафон знаходився нижче рівня очей. Інакше світло буде засліплювати дитину.

Дизайн


Як правило, він підбирається під інтер’єр або за бажанням дитини. Але головною є не стільки краса, скільки функціональність пристрою. Тому віддавати перевагу краще моделям, які мають рухомий штатив. Він дозволяє змінювати висоту розташування плафону й напрямок потоку світла.

Плафон краще вибирати напівсферичний або конусоподібний. Наявність всередині матового покриття перешкоджає появі бліків. Якщо дитина багато часу проводить за комп’ютером, підійдуть плоскі світлодіодні моделі.

Додаткові функції для комфорту


Непоганим бонусом до основних функцій настільної лампи є:

• кілька варіантів температури світла;
• можливість регулювати яскравість.

Деякі прилади навіть мають опцію зарядки гаджетів. Це може бути бездротовий варіант, що дозволить зменшити кількість дротів на столі, або USB.






На правах реклами