Ми у Facebook
26.01.2023, 09:00

Коли і як правильно щеплювати плодові дерева?

Поки ми всі з нетерпінням чекаємо на весну, корисно буде освіжити свої знання про одну з найкорисніших процедур для плодових:
З кінця березня до початку квітня можна щепити кісточкові дерева: абрикос, вишню, сливу. А з квітня до середини червня – насіння: грушу, яблуню, айву.

Проводити щеплення можна, коли стабілізується температура повітря: вдень - не менше 10°С та вночі - 0°С.

Найбільш прості та ефективні способи щеплення плодових дерев;

Покращене копулювання проводиться ранньою весною, до набухання нирок на пагонах.
СХЕМА:
1. На щепі і підщепі під кутом 25-30 ° С робимо зрізи однакового розміру. Посередині обох зрізів робимо один надріз (язичку) завдовжки 1 див.
2. З'єднуємо щеплення з підщепою так, щоб язички зачепилися один за одного, а тонкі зелені прошарки між корою і деревиною (камбіями) збіглися.
3. Обмотуємо місце щеплення ізолентою (липким шаром назовні) і на щеплений черешок надягаємо поліетиленовий пакет.

Щеплення в розщеп проводиться до початку руху соку і пробудження нирок.
СХЕМА:
1. Підщепа обрізаємо на висоті 20-30 см від землі або від стовбура, в середині зрізу робимо розщеп глибиною 4-5 см і вставляємо клин.
2. На живцях з нирками робимо по 2 клиноподібні зрізи (3-5 см).
3. Вставляємо живці в розщеп по краях пенька так, щоб камбій щепи і підщепи збігся.
4. Забираємо клин, обмотуємо місце щеплення ізолентою та замазуємо відкриті місця садовим варом.
5. Через 2 тижні черешок повинен прижитися.

Рекомендований діаметр підщепи та щепи (черешка) - 0,7-1,5 см.

Використовуйте лише гострі інструменти та обов'язково обробляйте їх перед кожним щепленням!





На правах реклами