Ми у Facebook
06.02.2023, 21:15

Через землетрус в Туреччині та Сирії загинуло понад 2 тисячі осіб

Кількість жертв потужного землетрусу, який стався в Туреччині і Сирії сьогодні, 6 лютого, перевищила 2300 осіб.

Землетрус у Туреччині та Сирії сьогодні був одним із найсильніших у цьому районі за понад століття, повідомляє CNN.
Землетрус магнітудою 7,8 стався о 04:17 за місцевим часом поблизу турецького міста Газіантеп. Постраждали 10 міст: Газіантеп, Кахраманмарас, Хатай, Османіє, Адіяман, Малатія, Шанліурфа, Адана, Діярбакир та Кіліс.

У місті Діярбакірі зруйнувався торговий центр. В інших містах завалилося чимало будинків, під завалами шукають тих, хто вижив.

Поштовхи відчували у столиці Анкарі та інших турецьких містах, а також по всьому регіону - на Кіпрі та у Лівані.

За словами очевидців, люди в Дамаску, а також у ліванських містах Бейрут та Триполі, вибігали на вулиці та сідали в машини, щоби від'їхати від будинків на випадок обвалу.

Глава Турецького Червоного Хреста Керем Кінік заявив, що організація мобілізує ресурси для допомоги постраждалому регіону, оскільки є серйозні пошкодження та зруйновані будівлі, і сказав, що Туреччина готова прийняти міжнародну допомогу. Також, організація запускає негайну грошову допомогу зі свого надзвичайного фонду реагування на стихійні лиха, щоб допомогти зусиллям з надання допомоги в обох державах.

Як повідомляє Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) в мікроблозі Twitter - сьогоднішні землетруси не вплинули на ядерну і радіаційну безпеку в Туреччині.

Відомо, що Міністерство закордонних справ України координує з турецькою стороною питання щодо відправки великої групи рятувальників для надання допомоги в подоланні наслідків потужних землетрусів. За відомостями МЗС, після трагедії в Туреччині десятки наших земляків не виходять на зв'язок.

Додамо, що Туреччина розташована в одній із найактивніших сейсмонебезпечних зон у світі. У 1999 році після потужного землетрусу в районі Ізміту на північному заході країни загинуло понад 17 тисяч людей.







На правах реклами