Ми у Facebook
16.02.2023, 16:10

Психічне здоров’я в умовах війни. Що таке ПТСР та до чого тут українці?

З початком повномасштабного вторгнення, українці зіштовхнулися зі новими викликами у сфері психічного здоров’я. За результатами дослідження Gradus Research, 85-87% громадян України відчувають стрес пов’язаний з війною, а понад 60% - відзначають погіршення свого ментального здоров’я від 24-го лютого 2022 року. Насамперед це пов’язано із переживанням травмуючих подій, що впливають на формування психічних розладів.

Пояснюємо, що таке ПТСР, хто з ним зіштовхнеться та як це лікується.

Що таке посттравматичний стресовий розлад


Війна в Україні забрала у нас відчуття безпеки та призвела до стресу. Більша частина українців пережила травмуючий досвід, що може стати причиною посттравматичного стресового розладу (ПТСР).

ПТСР - це реакція психіки людини на подразник у вигляді сильного стресу. Симптоми даного розладу майже ніколи не проявляються у момент, коли ми безпосередньо стикаємося із травмуючою подією. Зазвичай ПТСР з’являється через шість місяців після ситуації, в якій людина відчувала загрозу своєму життю чи здоров’ю. Але у випадку, якщо індивід перебуває в окупації, або під постійними обстрілами чи частими сигналами повітряних тривог, вірогідність швидкого розвитку посттравматичного стресового розладу підвищується.

В українському інформаційному просторі перманентно звучать побоювання, що після закінчення війни наша нація буде мати серйозні психічні проблеми. Проте у Міністерстві охорони здоров’я України зазначають, що ПТСР розвивається лише у 20-30% людей, які пережили травматичні події. Це стосується як цивільних, так і військових.

У кого може розвинутися ПТСР


Об’єктивної шкали інтенсивності стресу не існує, тому важко сказати, хто точно зіштовхнеться із ПТСР. Варто зазначити, що на появу посттравматичного стресового розладу впливає не окрема подія, а її сприйняття психікою людини. Адже навіть 70-80% українських захисників, які були у найгарячіших точках, повертаються з передової без будь-яких психічних порушень.

Посттравматичний розлад з більшою ймовірністю може розвинутися у людей, які:

- втратили на війні рідних, друзів, побратимів;
- бачили вбитих;
- стріляли;
- перебували під обстрілами чи бомбардуванням;
- непокоїлися через рідних чи друзів, які в небезпеці;
- почувалися залишеним, самотнім та зрадженим;
- стали свідком теракту;
- потрапили в полон чи в оточення.

Симптоми та лікування розладу


Перш ніж лякати себе різними негативними наслідками пережитих травмуючих подій, потрібно проаналізувати свою поведінку та звички. При цьому варто звертати увагу, що прояви ПТСР можуть зберігатися впродовж тривалого часу.

Основні ознаки посттравматичного стресового розладу:
- постійні думки про травматичні події, які виникають мимоволі, сняться або виникають, як флешбеки;
- відчуття постійної небезпеки;
- гіперзбудженість;
- уникнення згадок про травму;
- панічні атаки: відчуття страху, поверхневе дихання, нудота, прискорене серцебиття, біль у грудях;
- зловживання алкоголем, сигаретами чи наркотиками;
- негаразди у буденному житті;
- проблеми в стосунках, віддалення від партнера;
- суїцидальні думки.

Якщо ви побачили хоча б 2-3 прояви у себе чи своїх рідних, то це привід звернутися до психотерапевта. За різними даними, від 80% до 50% людей з ПТСР не отримують лікування, що погіршує якість їхнього життя. В Україні посттравматичний стресовий розлад лікують за допомогою когнітивно-поведінкової терапії. Пам’ятайте, що уникаючи лікування ПТСР ви робите гірше не лише собі, а й суспільству в цілому.

Що може призвести до ПТСР в умовах війни


Сексуальне насильство. Поширеність ПТСР серед постраждалих від сексуального насильства складає 12,3%. Серед жінок, які мали посттравматичний стресовий розлад, 32% були зґвалтовані, а 31% зазнали інших форм сексуального насильства.
Масове переміщення внаслідок конфліктів та війни. 30,6% біженців мають ознаки ПТСР.
Бойові дії. ПТСР, що виникає після бойового поранення, сильно корелює з характером і тяжкістю черепно-мозкової травми. Дослідження солдат з бойовими пораненнями свідчить, що посттравматичний розлад через місяць після поранення мали 4,2%, а через 4 місяці – 12,2% військових.
Фізичні травми. Фізичні ушкодження, сильний фізичний біль та страх смерті є факторами, які можуть викликати та сформувати ПТСР серед людей, які зазнали фізичних ушкоджень під час автокатастроф чи інших надзвичайних ситуацій.

Як вберегти психіку в умовах війни


Стрес, страждання, травмуючі події - все це забирає наші сили. Для того, щоб бути ефективним (і в тому числі ефективно допомагати нашим військам або людям, які постраждали від війни), необхідно мати потужний внутрішній ресурс. Цей ресурс починається з піклування про себе і власного щасливого життя.
Спеціаліст в області когнітивно-поведінкової психотерапії та схема-терапії Спартак Суббота називає три ключові навички, які допомагають впоратися зі стресом.

- Уміння відстежувати свої емоції.
Коли людина вважає, що її негативні емоції - це погано, вона їх не помічає. За таких умов визначити їх причини дуже складно.
Дозволяйте собі відчувати та проживати всі емоції, які у вас виникають. Пізніше це дозволить знайти спосіб справлятися з негативом набагато швидше та легше.

- Уміння проживати свої емоції.
Знайдіть свій спосіб вивільняти накопичений стрес. Це можуть бути медитації, дихальні практики, чи навіть бокс.

- Уміння піклуватися про себе.
Коли в країні відбувається війна, ми здатні знецінювати власні бажання. Так, з часом ми отримуємо десятки незадоволених, навіть найдрібніших потреб, що призводить до суттєвого зниження рівня життя. Відповідно, стрес стає ще більшим. Тому якщо головну проблему прибрати не можна, потрібно вибудувати фундамент з інших, задоволених потреб. У цьому випадку головна проблема перестає бути настільки болючою.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ