Чіабатта: італійський хліб на дріжджах
Цей італійський хлібець здебільшого прийнято готувати з пшеничного борошна, води, солі та невеликої кількості дріжджів, хоча найчастіше в тісто додається оливкова олія.
Для приготування італійського хліба чіабатта потрібно:
Борошно пшеничне - 430 грамів
Вода - 330 мілілітрів
Сіль - 1 чайна ложка
Дріжджі швидкодіючі - 1 грам.
Опис покрокового процесу:
Змішуємо в ємності борошно з дріжджами і екстра сіллю.
Отриману суміш просіваємо через сито для рівномірного перемішування.
Вливаємо в сухий склад воду.
Вимішуємо тісто, щоб вся рідина вбереться.
Ємність із заготівлею прикриваємо герметично харчовою плівкою і витримуємо в кімнаті 15 годин. Рекомендуємо ставити заготовку для хліба на ніч. За цей період маса зросте, і на неї почнуть з’являтися бульбашки.
Густо засипаємо стіл борошном. Важливо її не шкодувати, тому що тісто виходить липким, і працювати з ним буде некомфортно без присипки. Щедро (дуже щедро!) присипаємо стіл борошном і акуратно викладаємо тісто для чіабатти на борошно. Місіть масу не слід, щоб з неї не вийшов кисень.
Першим ділом загортаємо ліву сторону булки, а потім праву, так само верхню і нижню до центру. Тісто має нагадувати квадрат або прямокутник. Беремо пергаментний папір і щедро присипаємо борошном. Якщо не зробите так, то тісто прилипне. Перекладаємо тісто на підготовлену поверхню, й одночасно витягуємо у довжину. Розрізаємо тісто навпіл – можна зробити це ножем або акуратно руками. Беремо пергаментний папір або рушник і дуже щедро присипаємо їх борошном. Якщо не зробите так, то тісто прилипне. Перекладаємо обидва шматки тіста на підготовлену поверхню, попутно витягуючи їх у довжину. Робимо для наших майбутніх буханців колиску – підпираємо валиками з рушників з обох кінців і в середині між шматками також робимо поділ. Зрозуміло, що тісто не особливо пружне і заготовки сильно не піднімуться, але вони помітно округляться і не розповзуться. Хвилин за 20 до закінчення підйому тіста розігріваємо духовку. Випікати хліб чиабатта ми будемо на паровій бані, тобто поставимо на дно духовки широкий посуд з гарячою водою. У процесі випікання при високій температурі ця вода кипітиме і випаровуватиметься, утворюючи необхідну вологість. Саме за рахунок цього хліба і виросте. Випікаємо заготовки близько 30-35 хвилин при 220 градусах, перші 10 хвилин на пару, потім без пари. Даємо відпочити чіабатте близько 20 хвилин і можна насолоджуватися смачним італійським хлібом.

поради, корисні поради, випічка, кулінарія, хліб, простий рецепт, рецепт, італійський хліб, чіабатта
Чи переводимо годинники у 2025 році на літній час?

Українці досі не знають напевне, чи доведеться їм переводити годинники на літній час у 2025 році. У чому причина?
переглядів: 703
До Дня закоханих НБУ випустив срібну монету "Сила кохання"

З нагоди Дня святого Валентина Національний банк України ввів в обіг особливу пам'ятну монету "Сила кохання". Ця срібна монета стала справжнім подарунком для всіх закоханих та колекціонерів.
переглядів: 218
“Преміата” – втілення італійського духу

Цей бренд має більш ніж 100-річний досвід виготовлення італійського взуття вищої якості - і в даний час Premiata знаходиться в авангарді сучасної моди. Експериментуючи з матеріалами та дизайнами, бренд випускає кросівки та черевики у стилі ретро, пропонуючи різноманітну колірну палітру. Граціано Мацца, який стоїть біля керма сімейної компанії з 1980-х років, каже, що йому подобається виходити за межі «нормальності». У цьому він вірний традиціям, заповіданим його предками. Справді, бренд Premiata – це щось дивовижне.
переглядів: 124
На території Гощанської громади протягом лютого відстрілюватимуть диких тварин

З 8 по 28 лютого 2024 року на території Гощанської громади проводитиметься рейд із відстрілу лисиць, вовків та єнотовидних собак.
переглядів: 260
У рівненському ЦНАПі відновили прийом документів на реєстрацію транспортних засобів

З 6 лютого 2025 року відновлено прийом документів для реєстрації та перереєстрації транспортних засобів у сервісних центрах МВС.
переглядів: 309