Ми у Facebook
03.03.2023, 13:35

Чіабатта: італійський хліб на дріжджах

Сайт OGO.ua поспішає порадувати вас простим рецептом хліба – чіабатта в домашніх умовах.

Цей італійський хлібець здебільшого прийнято готувати з пшеничного борошна, води, солі та невеликої кількості дріжджів, хоча найчастіше в тісто додається оливкова олія.
Відмінною особливістю хліба чіабатта вважається: м’якуш з великими порами, хрусткою підсмаженою скоринкою і чудовим ароматом випічки. До того ж, це один із найлегших рецептів хліба, який можна зробити у себе вдома.

Для приготування італійського хліба чіабатта потрібно:

Борошно пшеничне - 430 грамів
Вода - 330 мілілітрів
Сіль - 1 чайна ложка
Дріжджі швидкодіючі - 1 грам.

Опис покрокового процесу:

Змішуємо в ємності борошно з дріжджами і екстра сіллю.
Отриману суміш просіваємо через сито для рівномірного перемішування.
Вливаємо в сухий склад воду.
Вимішуємо тісто, щоб вся рідина вбереться.
Ємність із заготівлею прикриваємо герметично харчовою плівкою і витримуємо в кімнаті 15 годин. Рекомендуємо ставити заготовку для хліба на ніч. За цей період маса зросте, і на неї почнуть з’являтися бульбашки.
Густо засипаємо стіл борошном. Важливо її не шкодувати, тому що тісто виходить липким, і працювати з ним буде некомфортно без присипки. Щедро (дуже щедро!) присипаємо стіл борошном і акуратно викладаємо тісто для чіабатти на борошно. Місіть масу не слід, щоб з неї не вийшов кисень.
Першим ділом загортаємо ліву сторону булки, а потім праву, так само верхню і нижню до центру. Тісто має нагадувати квадрат або прямокутник. Беремо пергаментний папір і щедро присипаємо борошном. Якщо не зробите так, то тісто прилипне. Перекладаємо тісто на підготовлену поверхню, й одночасно витягуємо у довжину. Розрізаємо тісто навпіл – можна зробити це ножем або акуратно руками. Беремо пергаментний папір або рушник і дуже щедро присипаємо їх борошном. Якщо не зробите так, то тісто прилипне. Перекладаємо обидва шматки тіста на підготовлену поверхню, попутно витягуючи їх у довжину. Робимо для наших майбутніх буханців колиску – підпираємо валиками з рушників з обох кінців і в середині між шматками також робимо поділ. Зрозуміло, що тісто не особливо пружне і заготовки сильно не піднімуться, але вони помітно округляться і не розповзуться. Хвилин за 20 до закінчення підйому тіста розігріваємо духовку. Випікати хліб чиабатта ми будемо на паровій бані, тобто поставимо на дно духовки широкий посуд з гарячою водою. У процесі випікання при високій температурі ця вода кипітиме і випаровуватиметься, утворюючи необхідну вологість. Саме за рахунок цього хліба і виросте. Випікаємо заготовки близько 30-35 хвилин при 220 градусах, перші 10 хвилин на пару, потім без пари. Даємо відпочити чіабатте близько 20 хвилин і можна насолоджуватися смачним італійським хлібом.





На правах реклами

Відпочинок у Карпатах


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ