Ми у Facebook
21.03.2023, 09:50

Як правильно обрізати плодові дерева, щоб був гарний врожай

Фото ілюстративне

Обрізка плодових дерев навесні важливий етап догляду, адже це допомагає дереву не лише формувати гарну крону, але й краще плодоносити.
Весняну обрізку яблуні та груші краще робити ось так - основний стовбур по центру, а також гілки від нього відходили під значним кутом. Коли дерево буде поступово рости, провідник напевно нахилиться через важкість плодів - тому затінить нижні гілки. Якщо це трапиться з вашими деревами, потрібно обрізати частину основного пагона зверху.

Завдяки цій обрізці середина крони буде краще освітлюватися, а нові гілки стануть рости вгору. Якщо виникне необхідність, варто щороку обрізати верхівки бічних гілок. Це дозволить вам діставати всіх частин рослини.

Молоді дерева навесні обрізають найперше. Однорічний саджанець без гілок потрібно вкорочувати на висоті 1 м від землі. Зріз робіть косий над добре розвинутою брунькою, усі зрізи змазуйте садовим варом. Після появи листочків обірвіть знизу листя до висоти 60 см, щоб залишилося 4-5 бруньок, з яких виросте перший ярус майбутнього дерева.

У дворічних саджанців відберіть 4-5 сильних пагонів для закладення першого ярусу скелетних гілок. Основні гілки вкоротіть на третину або половину їх довжини, залежно від сорту. Якщо гілки виросли на 50-60 см, обріжте довжину, залишивши 25 см вище скелетних гілок.

На третій рік закладається другий ярус скелетних гілок на 60-80 см від першого. На кожній з гілок першого ярусу, які виросли з саджанця, потрібно залишити по дві гілочки і точку росту, вкорочуємо їх, залишаючи по 5-6 бруньок.

Основні правила, які слід памятати, коли беретесь за весняну обрізку плодових дерев:

- Найращий час для цієї процедури - рання весна, після закінчення сильних морозів. Завдяки цьому рани не підмерзають і швидко заростають. Зрізи повинні бути гладкими.

- Пагони підрізають над вічками, спрямованими назовні від крони, причому ріжуть зсередини назовні, так, щоб зріз починався з боку, протилежного вічка і на одній висоті з очком, але закінчувався трохи вище вічка.
- Середні гілки, які є продовженням стовбура, залишають довшими за інших.
- Торішні пагони можна підрізати залежно від росту й цілі обрізки.
- Коротку обрізку проводять на слаборослих деревах. Тут гілки зрізують над 2-3 вічком. Коротку підрізку застосовують на слабких, тонких гілках. Сильні ж гілки пускають довшими або новіші не обрізають.
- Середню обрізку застосовують при сильному рості. Пагони зрізають над 5 - м вічком.
- Довга підрізка використовується для сильнорослих дерев. У цьому випадку залишають 7-8 і більше вічок.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ