Як правильно обрізати плодові дерева, щоб був гарний врожай
Завдяки цій обрізці середина крони буде краще освітлюватися, а нові гілки стануть рости вгору. Якщо виникне необхідність, варто щороку обрізати верхівки бічних гілок. Це дозволить вам діставати всіх частин рослини.
Молоді дерева навесні обрізають найперше. Однорічний саджанець без гілок потрібно вкорочувати на висоті 1 м від землі. Зріз робіть косий над добре розвинутою брунькою, усі зрізи змазуйте садовим варом. Після появи листочків обірвіть знизу листя до висоти 60 см, щоб залишилося 4-5 бруньок, з яких виросте перший ярус майбутнього дерева.
У дворічних саджанців відберіть 4-5 сильних пагонів для закладення першого ярусу скелетних гілок. Основні гілки вкоротіть на третину або половину їх довжини, залежно від сорту. Якщо гілки виросли на 50-60 см, обріжте довжину, залишивши 25 см вище скелетних гілок.
На третій рік закладається другий ярус скелетних гілок на 60-80 см від першого. На кожній з гілок першого ярусу, які виросли з саджанця, потрібно залишити по дві гілочки і точку росту, вкорочуємо їх, залишаючи по 5-6 бруньок.
Основні правила, які слід памятати, коли беретесь за весняну обрізку плодових дерев:
- Найращий час для цієї процедури - рання весна, після закінчення сильних морозів. Завдяки цьому рани не підмерзають і швидко заростають. Зрізи повинні бути гладкими.
- Пагони підрізають над вічками, спрямованими назовні від крони, причому ріжуть зсередини назовні, так, щоб зріз починався з боку, протилежного вічка і на одній висоті з очком, але закінчувався трохи вище вічка.
- Середні гілки, які є продовженням стовбура, залишають довшими за інших.
- Торішні пагони можна підрізати залежно від росту й цілі обрізки.
- Коротку обрізку проводять на слаборослих деревах. Тут гілки зрізують над 2-3 вічком. Коротку підрізку застосовують на слабких, тонких гілках. Сильні ж гілки пускають довшими або новіші не обрізають.
- Середню обрізку застосовують при сильному рості. Пагони зрізають над 5 - м вічком.
- Довга підрізка використовується для сильнорослих дерев. У цьому випадку залишають 7-8 і більше вічок.

яблуня, секатор, садові ножиці, робота в саду, Крона, обрізка дерев, як обрізати абрикос, Сад.Город
Як святкувати Великдень без шкоди для здоров'я: поради святкового харчування та активності після застілля

Напередодні Великодніх свят Міністерство охорони здоров'я України звертається до громадян із закликом бути уважними до свого раціону та помірно вживати традиційні святкові страви, щоб уникнути проблем зі здоров'ям.
переглядів: 172
Фестиваль тюльпанів "Волинська Голландія" оголосив дату відкриття

Уже наступної п'ятниці, 25 квітня 2025 року, на Волині відбудеться довгоочікуване відкриття щорічного фестивалю тюльпанів "Волинська Голландія" – справжньої квіткової феєрії, яка на кілька тижнів перетворить мальовниче поле поблизу Луцька на неймовірне різнобарвне море.
переглядів: 207
Збираємо великодній кошик: що потрібно покласти та що символізують страви?

Великдень – одне з найважливіших та найшанованіших свят в українській культурі. Його неможливо уявити без барвистого великоднього кошика, який віряни несуть до церкви для освячення. Кожен продукт у цьому кошику має глибоке символічне значення, що сягає як християнських традицій, так і давніх народних вірувань.
переглядів: 259
Запечене м’ясо, яке тане в роті: простий секрет соковитості та апетитної скоринки

Соковите, ніжне всередині та рум’яне зовні — саме таким прагне бачити м’ясо кожен кулінар. Однак навіть досвідченим господиням не завжди вдається досягти ідеального результату. Професійні кухарі розкрили свій незвичний, проте дієвий лайфхак, який допоможе приготувати справді досконалий м’ясний шедевр.
переглядів: 317
Срібний браслет Pandora: як вибрати та з чим носити

Вибір ювелірних прикрас — це не лише про естетику, а й про практичність, символіку та довговічність. Особливо, коли мова йде про срібні браслети, які можна адаптувати до будь-якого стилю — від класичного до кежуал. Один із варіантів, який варто розглянути, — це срібний браслет, що може стати основою для персоналізованого образу.
переглядів: 152