Ми у Facebook
21.03.2023, 12:00

Пишна та здорова розсада: Чим поливати та як доглядати

Багато овочевих культур в умовах Рівненщини вирощуються через розсаду. Зверніть увагу на помилки, яких краще уникнути при вирощуванні розсади, – це зекономить Ваш час, сили та гроші.
Як обирати і яких помилок уникати при вирощуванні розсади. Радить Держпродспоживслужба Рівненщини:

Сольовий розчин для сортування насіння

Найчастіше пропонується у 100 мл води розчинити за різними джерелами від 3-5 г до 15-25 г кухонної солі і засипати насіння. За деякими «рецептами» насіння необхідно попередньо замочувати – від 10 хв. до 24 год. Порожні й легкі мають спливти вгору, а «нормальні» опуститися на дно.

Як показує практика, схожими є насінини і ті, що опустились на дно посудини, і ті, що залишились на поверхні, при чому їх схожість суттєво не відрізняється. Плавучість насіння залежить від його маси, особливостей оболонки, форми та питомої ваги. Питома вага насінини до того ж контролюється навколишнім середовищем (в першу чергу вологістю). Схожість також залежить, окрім розвитку зародка, також від внутрішніх параметрів – ферментів та гормонів. У деяких здорових насінин утворюється велика насіннєва оболонка, і така насінина буде плавати. Навпаки, деякі «мертві» насінини тонуть. Деякі насінини, наприклад шпинату та щавлю, плавають, навіть якщо вони всі життєздатні.

Лушпиння цибулі для лікування чорної ніжки

Для цього готують відвар або настій лушпиння цибулі та поливають ним розсаду. «Теорія» базується на тому, що лушпиння містить фітонциди, які знищують «шкідливі бактерії та грибок».
«Чорна ніжка» розсади – це хвороба, яку викликає цілий комплекс збудників. Це можуть бути як фітопатогенні гриби, що відносяться до родів Rhizoctonia, Fusarium, Phytophtora, Pythium, так і бактерія Erwinia carotovora. По-перше, фітонциди – це леткі сполуки, тому в лушпинні цибулі вони не зберігаються. По друге, кількість фітонцидів для того, щоб принаймні стримати розвиток хвороби, має бути величезною. Та і взагалі, бракує даних щодо того, що фітонциди цибулі можуть негативно впливати на наведені вище збудники. «Чорної ніжки» дуже важко позбутися навіть при використанні пестицидів. Тому краще хворобу попередити – не перезволожувати субстрат, уникати високої вологості та низької температури повітря, не загущувати сіянці, а також використовувати протруєне насіння.

Використання стерильного субстрату

Абсолютно стерильного субстрату не існує. Навіть субстрат, який продається як стерильний і був пропарений або оброблений хімічно, всеодно містить хай невелику, але частку потенційно шкідливих мікроорганізмів. До того ж, пакування субстрату не відбувається у стерильних умовах. Найбільш поширеними і шкодочинними збудниками хвороб розсади є фітопатогенні гриби, спори якого містяться в повітрі і на руках, тому в зараженні розсади може бути винним не лише ґрунт. Зараженою може бути і сама насінина, особливо якщо вона не оброблена протруйниками. Звісно, це не означає, що ґрунт для розсади помідорів можна взяти на ділянці, де минулого року вирощувались картопля чи помідори. Але використання звичайного універсального субстрату або продуманого «саморобного» суттєво не збільшить шанси розсади захворіти.

Настій зі шкірок бананів

В багатьох інтернет-статтях заявляють, що шкірка бананів містить велику кількість калію, кальцію та магнію, а тому є чудовим універсальним добривом.
Бананова шкірка містить 84% води. У висушеній шкірці вміст калію складає лише близько 5%, фосфору – 0,3%, магнію – 0,2%. Вміст найважливішого мікроелементу – нітрогену – складає лише 0,6%. Тобто, NPK сирої бананової шкірки складає 0,1:0,1:2,3. Відповідно, в настої цих елементів буде ще менше. Для порівняння NPK пташиного посліду складає приблизно 1,6:1,5:1, а нітроамофоски – 16:16:16. Бананова шкірка містить приблизно таку ж кількість макро- і мікроелементів, як і будь-яка інший рослинний продукт, придатний для компостування: шкірка з кавуна, очистки від картоплі, тощо. Тому купувати банани заради «чудодійного» добрива не варто.

Вирощувати розсади в яєчній шкарлупі

Для цього рекомендують у шкарлупі після споживання яйця проробити отвір знизу, заповнити землею і посіяти насінину. Шкарлупа також має слугувати додатковим джерелом кальцію для розсади.
Яєчна шкарлупа є маленькою, а тому ґрунту, що там міститься, буде недостатньо для вирощування повноцінної розсади і рослину з часом доведеться пересаджувати. До того ж, кальцій в яєчній шкарлупі міститься у нерозчинній і дуже стійкій формі карбонату кальцію, що практично не засвоюється рослинами.





На правах реклами