Ми у Facebook
28.03.2023, 21:15

Перехід на електронні рецепти: коли, за якою процедурою та в чому важливість

З 1 квітня на українців чекатиме нововведення у сфері медицини. Мова йде про перехід видачі рецептів на ліки в електронній формі. Зараз є чимало інформації про цей перехід. Водночас є багато стереотипів та міфів, які є зміст спростувати та розкрити важливість таких змін та саму процедуру реалізації.
Насамперед варто зауважити, що ця зміна, яка чекатиме на медицину нашої країни та Рівненщини, зокрема вже зовсім згодом буде поширюватися не тільки на медичні заклади, а і фізичних осіб-підприємців незалежно від рівня медичної допомоги, яку вони надають, форми власності закладу чи його спеціалізації. Також цих нових вимог будуть дотримуватися усі аптечні заклади. Тим самим це нововведення пошириться на усі ланки.

На які ліки будуть видавати електронні рецепти

До 31 березня аптеки та медичні заклади нашої країни мають бути готовими до того, щоб відпускати ліки за електронним рецептом. Такі е-рецепти будуть виписуватися на ті ліки, які містяться в Державному реєстрі лікарських засобів та підлягають відпуску за рецептом.

Загалом до цього переліку входять антибіотики, протисудомні засоби, гормональні препарати (зокрема протизаплідні ліки), препарати для лікування артеріального тиску, серцевих хвороб та інші. До цього списку можна віднести ще і певні категорії заспокійливих, від кашлю, проти болю, які потребують відпуску виключно за рецептом.

Саме ці категорії медичних засобів покликані, щоб полегшувати симптоми багатьох захворювань, а також запобігати їх розвитку. Але саме їх відпуск за електронним рецептом дозволить ще більш ефективно вести облік їх споживання пацієнтами. А тим самим зменшить ризики побічних ефектів, які можуть бути спричинені тривалим прийомом. Крім того, частина з такого типу ліків можуть викликати залежність, а вся інформація про їх прийом у електронному форматі зменшить цей ризик. Враховуючи важливість лікарського нагляду при вживанні таких препаратів і правильність їх обліку під час вживання спричинили реформу переходу на е-рецепти. Такі зміни обговорювалися вже досить давно, але саме зараз настав час початку цієї реформи.

За словами заступниці Міністра охорони здоров’я з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Марії Каркевич така реформа та перехід на е-рецепти дозволить уникнути багатьох негативних проявів та спростить життя, як для пацієнтів, так і лікарів.

-Впровадження е-рецепта покликано унеможливити самолікування й нівелювати цілий спектр його негативних наслідків. В той же час Міністерство має на меті полегшити життя самим лікарям. Адже процес створення електронного рецепта в ЕСОЗ спростить рутинне призначення ліків та дозволить уникнути помилок. Також це матиме беззаперечну зручність для пацієнта та правильність лікування, - пояснює Марія Каркевич.



Як буде відбуватися перехід на е-рецепт

Перехід на електронні рецепти не відбудеться в один момент. Адже досить часто до цього можуть бути не готовими, як частина медичного персоналу, так і пацієнти. З особливим острахом до цієї інновації ставляться люди старшого віку. Проте насправді усі хвилювання марні.

Сам процес переходу на електронні рецепти буде реалізовуватися поступово. Так, у першій точці електронні рецепти можна буде виписувати так само як і вже традиційні паперові. Сам пацієнт може самостійно обрати: або е-рецепт, або рецептурний паперовий бланк. Це важливо не тільки для тих, хто поки не готовий до повного переходу на е-рецепти. А і можливість уникнути проблем у випадках відключень електроенергії у містах та громадах. Також це забезпечить безперебійну можливість отримання рецептів, бо у випадку проблем з електронними системами, завжди можна буде скористатися паперовим бланком. Водночас, якщо переважна кількість пацієнтів все ж призвичається до е-рецептів, то це не тільки покращення обліку медикаментів, які призначаються за рецептами, а і можливість використати їх для підвищення якості медичної допомоги. За словами ініціаторів такого переходу відчутне покращення пацієнти та медики відчують вже за кілька місяців від початку нововведення.
Важливо зазначити, що є і регіони, де інновацію поки не поспішатимуть реалізовувати. Мова йде про території, де проводяться активні бойові дії, а також окуповані області України. Тут ліки можна буде купити без рецептів.
Виняток становлять окуповані території та райони проведення бойових дій: там ліки можна буде купити без рецепта. Крім того, купувати антибіотики без рецепту можуть волонтерські та благодійні організації, які допомагають забезпечувати військових.

Як до інновації готуються медзаклади

Зараз медичні заклади в різних куточках України продовжують готуватися до видачі е-рецептів. Так, зараз тривають підключення до національної електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ). Це потрібно для того, щоб пацієнт міг отримати е-рецепт на ліки будь-якого лікаря та погасити його у будь-якій аптеці.

Якщо заклад має медичну інформаційну систему, працює з ЕСОЗ та виписує рецепти, то не потрібно ніяких додаткових кроків. Представники МІС попередять про появу нових можливостей у системі. Якщо ж заклад зареєстрований в ЕСОЗ, проте раніше не працювали з модулем електронного рецепта, варто звернутися до представників МІС та уточнити, чи мають вони необхідний модуль або чи планують його впровадження найближчим часом. Додатково потрібно зʼясувати у представників інформаційної системи, коли вони планують провести навчання щодо роботи з новим функціоналом.
В мережі інтернет є навіть окремі курси для лікарів, де можна навчитися алгоритмів роботи з е-рецептами - https://academy.nszu.gov.ua/enrol/index.php?id=162.

Як Рівненщина готується до е-переходу

Станом на середину березня понад 750 медичних та близько 550 аптечних закладів Рівненщини вже працюють в електронній системі охорони здоров’я. За словами директора Департаменту цивільного захисту та охорони здоров'я населення Рівненської ОДА Олега Вівсянника таке нововведення щодо е-рецептів має на меті поліпшення громадського здоров’я населення. Адже вільний доступ багатьох засобів, в тому числі і антибіотиків, часто шкодить здоров'ю людей, а не навпаки. Крім того, Олег Вівсяник переконаний, що електронний рецепт сприятиме контрольованому відпуску ліків. Виписати е-рецепт зможе лікар будь-якої спеціальності державної, комунальної чи приватної клініки або ж лікар-ФОП.


Результативність такого нововведення пацієнти та медики зможуть оцінити вже згодом. Водночас хочеться вірити, що це стане важливим кроком до покращення якості надання медичних послуг для населення.




“Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” та WAN-IFRA в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів"







На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ

Останні новини

25.04, 13:00 Центр міста розквітає : У Рівному встановлюють писанковий сад

25.04, 12:33 Рівнянки достроково отримали можливість виступати у Суперлізі

25.04, 12:20 На Рівненщину прибув п'ятий евакуаційний потяг: Де поселять людей

25.04, 12:00 Прощання з Героями: У Рівному віддали останню шану Андрію Костюкевичу та Ігорю Кудріну

25.04, 11:36 Що робити, якщо розбився ртутний термометр: ефективні поради

25.04, 11:00 Роковини аварії на Чорнобильській АЕС: У Рівному відбудеться мітинг

25.04, 10:30 Двоє жителів Рівненщини втратили тисячі гривень, бо скористались шахрайською "допомогою"

25.04, 10:12 Нове життя: Жінка виїхала з Донеччини, народила на Кіровоградщині, а житиме на Рівненщині

25.04, 09:59 «Здав» неіснуюче житло трьом різним людям: жителя Рівненщини судитимуть за шахрайство

25.04, 09:39 У Майї свято: Рівненський зоопарк запрошує на частування до тапіра