Ми у Facebook
01.06.2023, 11:12

Життя та виклики сучасних підлітків крізь призму літературної творчості

Літературна діяльність – справа непроста. Споконвіків майстри слова різного штибу займаються створенням різножанрових творів, які згодом чинять колосальний вплив на життя майбутніх поколінь не одне століття. Нелегко доводиться і сучасним літераторам, завдання яких – охопити проблеми не лише минувшини, але й сьогодення.
Ірина Рачковська – талановита 13-річна дівчина з непересічним письменницьким хистом, яка є авторкою книги про проблеми сучасних підлітків, порушення особистого простору та булінг з боку батьків та однокласників. Будучи підлітком, Ірина добре усвідомлює труднощі, які долає сучасна молодь на шляху до становлення власної особистості. Книга «Щелепа, у якій риба» стала третьою авторською роботою письменниці, втім першою у колаборації з серйозним видавництвом.

У чому твоя особливість?
- У вмінні поєднати творчість і спорт. Для мене творчість – це спосіб вираження емоцій, почуттів, переживань за друзів, розуміння їхніх життєвих ситуацій, а спорт – середовище, у якому мені комфортно. Спільна точка перетину цих двох напрямків для мене є можливістю самовираження як особистості.

Твій літературний світ, який він?
- Захоплююся фентезі, часто читаю історії про людей – вигадані і реальні. Такі ж історії пишу і я. У сучасному молодіжному просторі вони називаються фанфіки. Пишу здебільшого на соціальну тематику, описую проблеми людей, які потребують допомоги.

Маєш інші вподобання та хобі? Що зараз цікавить сучасних підлітків?
- Багато хто займається творчим рукоділлям – ліплять з глини або соленого тіста. Я теж практикую таке заняття. А ще займаюся травництвом – це ботаніка у поєднанні з нетрадиційною медициною, а саме: вивчаю трави, збираю їх, готую відвари. У одязі надаю перевагу стилю «гоблінкор» - це естетика, заснована на фольклорі гоблінів та зосереджена на оспівуванні природних елементів, які вважаються канонічно менш красивими, наприклад, ґрунтові тварини та вживані предмети. Натхненна цим , із задоволенням підбираю одяг і аксесуари для себе і друзів.

Який основний меседж несе твоя книга?
- «Щелепа, в якій риба» - історія про проблеми молоді у підлітковому віці, фізичні та психологічні зміни, порушення особистого простору, який чомусь дуже часто знецінюється, булінг зі сторони однокласників та батьків. Ідея написання з'явилася після розповіді близької мені людини про те, як її побила мати через молодшого брата. Моє співчуття і лягло в основу тексту про хлопчика, який, побувавши в дивному жорстокому місті, навчився бути стійким та рішучим. Літературний редактор книги – Сергій Пантюк, технічний редактор – Валентин Марчук, видавництво «Саміт-книга».






На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ