Як вимити нітрати з овочів та фруктів: Дієві методи очищення продуктів
Нітрати нерівномірно накопичуються в різних частинах овочів. А саме:
* найбільша частина нітратів накопичується поблизу кореня;
* в листі петрушки, кропу, селери їх на 50-60% менше, чим в стеблі;
* в листі капусти нітратів на 60-70% менше, ніж в качані – не давайте його
дітям!
* в шкірці кавуна нітратів в 4-8 разів більше, ніж у м’якоті – не заставляйте дітей
виїдати кавун близько до шкірки!
* незрілі овочі та фрукти містять у 2-3 рази більше нітратів, ніж спілі;
* огірки, дині, баклажани, кабачки мають постійне розподілення нітратів, яке збільшується від центру плоду до периферії та має найбільшу концентрацію біля шкірки й в самій шкірці.
Для зниження вмісту нітратів у овочах рекомендовано проводити:
- Замочування їх в чистій воді у співвідношенні 1:10 не менше 1 години.
- Бланшування і відварювання овочів у великій кількості води. Отриманий відвар для харчування не використовувати.
- Соління і квашення овочів. На четвертий день вміст нітратів починає падати та на 18 день дана сполука майже не визначається.
- При можливості, використовувати для пиття доочищену, бутильовану воду.
‼ Особливо пам’ятайте, що кип’ятіння забрудненої нітратами води не зменшує, а збільшує її токсичність.
Майте на увазі, що забруднена нітратами вода навіть в смертельних дозах чиста, прозора, без запаху і видимих домішок, звичайна за смаком. Хай це не вводить вас в оману! Будьте обережні!
Не вживайте ранніх парникових овочів, на яких з’явилась гниль або цвіль, оскільки нітратів в таких овочах більше, як скоріше переходять в ще токсичнішу форму – нітрити.
Забруднену нітратами воду можна використовувати для миття посуду, прання білизни, прибирання в приміщеннях і т.п.

вода з нітратами, де є нітрати, замочування овочів, як мити овочі, нітрати у фруктах, споживач
В Україну йде спека понад 40°C з 22 липня

22 липня, в Україні очікується справжнє випробування спекою. Про це повідомила синоптикиня Наталка Діденко. За її прогнозами, температура повітря може перевищити +40°C, а подекуди й піднятися ще вище.
переглядів: 104
Шампанське з бузини: простий рецепт, швидкість бродіння та поради

Шампанське з квітів бузини — це ароматний, освіжаючий напій, який легко приготувати вдома. Розповідаємо, як зробити його самостійно, скільки часу потрібно для бродіння та які деталі варто врахувати.
переглядів: 159
7-бальна магнітна буря накрила Землю: метеочутливих людей закликають бути обережними

Планету Земля накрила магнітна буря, інтенсивність якої 13 липня, за даними Solar Storms Forecast, зафіксована на рівні K-індексу 2.9 (низький). Незважаючи на класифікацію як "низьку", ця геомагнітна активність все ще може впливати на самопочуття метеочутливих людей.
переглядів: 525
Малосольні огірки в пакеті: швидкий та зручний рецепт без розсолу

Літо – розпал сезону огірків, і це ідеальний час для приготування різноманітних консервів та закусок. Окрім традиційних банок і маринування, з'являється все більше альтернативних, швидких та зручних способів заготівлі. Одним з таких хітів, що набирає популярність, є сухі малосольні огірки, приготовані прямо в пакеті.
переглядів: 279
Собор Архангела Гавриїла: як молитися за зцілення, сімейне щастя та захист

Сьогодні, 13 липня, Православна Церква України вдруге на рік відзначає Собор святого архангела Гавриїла. Це день особливого вшанування одного з наймогутніших і найважливіших небесних посланців, чиє ім'я означає "Сила Божа".
переглядів: 200
Реклама