Ми у Facebook
08.06.2023, 07:36

Як перетворити брудну воду в питну

Щоби знизити ризик виникнення інфекційних захворювань на уражених територіях потрібно знати як перетворити забруднену воду в придатну до споживання.
На дні Каховської ГЕС могло бути багато небезпечних для здоров’я речовин.
Хімікати, збудники інфекційних хвороб із кладовищ, вбиралень, сміттєзвалищ – можуть опинитися у криницях та відкритих водоймах на території, підтопленій внаслідок підриву ГЕС країною-терористом.

На місцях вже працюють фахівці Центру контролю та профілактики хвороб (ЦКПХ) та відбирають проби води з водойм та криниць тощо.

Щоби знизити ризик виникнення інфекційних захворювань на уражених територіях, дотримуйтеся таких правил:

✅ Пийте тільки бутильовану або привізну воду.
✅ Воду для приготування їжі і господарських потреб беріть тільки з перевірених джерел. Річка чи криниця у дворі – більше не є перевіреними джерелами води. Як і водопровід, призначений для технічних цілей.
✅ Кип’ятіть або дезінфікуйте в інший спосіб воду, взяту для пиття, миття фруктів, ягід чи посуду. Проте пам’ятайте, що кип’ятіння не позбавляє воду хімічного забруднення!
✅ Відмовтеся від продуктів, які були підтоплені водою (навіть від консервації).
✅ Піддавайте всі продукти термічній обробці (варіння, смаження, запікання).
✅ Ретельно мийте руки з милом.
✅ Не вбирайтеся в одяг, який був забруднений під час підтоплення, без попереднього прання та дезінфекції.

❗ У наступні 3-5 днів на Херсонщині та підтоплених районах на Запоріжжі через стрімке падіння рівня води спостерігатиметься мор риби. Збирати таку рибу і вживати (солити чи в’ялити) категорично заборонено! Є ризик захворювання на ботулізм.

В областях формуються запаси антибіотиків та сорбентів для лікування гострих кишкових інфекцій.

❗ У разі якщо ви відчуваєте болі в животі, маєте блювання, діарею, підвищену температуру тіла та інші незвичні симптоми, не вдавайтеся до самолікування – негайно звертайтеся до лікаря.





На правах реклами