Ми у Facebook
10.06.2023, 14:25

У Рівненській області зафіксовано перший випадок ботулізму

Мешканець Малолюбашанської територіальної громади став першим пацієнтом, у якого виявлено ботулізм. В ході епіданамнезу було встановлено, що хворий споживав сире річкову рибу.
Цю інформацію повідомили у Рівненському обласному центрі контролю та профілактики захворювань.

Ботулізм може бути переданий через будь-який продукт, який містить забруднений ґрунт (зокрема, м'ясні або рибні консерви, які не були добре вимиті, неправильно або недостатньо термічно оброблені, або були неправильно збережені або транспортувалися). Також, ризик інфікування високий при споживанні копченої, соленої або вяленої риби.

Нагадуємо, що при появі ознак ботулізму, таких як порушення зору (подвійне бачення або туман у очах), проблеми з мовою, втрата ковтального рефлексу, сухість у роті, нудота, м'язова слабкість, необхідно негайно звернутися за медичною допомогою. Важкі форми захворювання характеризуються серйозним порушенням функції дихальних м'язів, що може призвести до смерті від дихальної недостатності.

Щоб запобігти харчовим отруєнням, слід дотримуватись таких рекомендацій:

Ретельно мийте руки та посуд.
Уникайте споживання сумнівних продуктів.
Якщо немає доступу до безпечного джерела води, кип'ятіть її перед вживанням.

Перед споживанням перевіряйте консерви - викидайте ті, у яких дно випукле або виявляються газові бульбашки після відкриття.
Перед засолкою риби вдома, докладно очищайте її від нутрощів та ретельно промивайте зовнішні та внутрішні поверхні.
Уникайте консервації грибів у герметично закритих банках вдома, оскільки складно повністю очистити гриби від мікрочастинок ґрунту.
Уникайте покупки харчових продуктів на неофіційних ринках від приватних осіб.
Звертаємо вашу увагу на необхідність дотримання цих рекомендацій, щоб уникнути отруєння ботулізмом. Будьте уважними до якості продуктів, які споживаєте, та забезпечуйте належну гігієну при їх приготуванні та споживанні.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна

Нерухомість


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ