Ми у Facebook
15.08.2023, 11:53

У серпні час саджати суницю: терміни та правила осінньої посадки

Згідно з давньою агрономічною традицією, суницю висаджують на ділянку в серпні. Це найоптимальніший термін, який дозволяє отримати врожай вже на початку наступного літа. До того ж, саме до серпня вуса на маточниках набирають необхідний для розмноження розмір. Проте з приходом сучасних технологій терміни посадки суттєво розширилися.

До якого часу можна висаджувати суницю?
Це залежить від виду саджанців.

Саджанці із ЗКС: середина квітня – середина жовтня. Заморозків суниця не боїться, витрачати сили та час на вкорінення таким саджанцям немає потреби – вони вже вкорінені. Достатньо просто викопати лунку за розміром земляної грудки і висадити рослину на ту ж глибину, як вона росла в контейнері.

Саджанці з ГКС: середина серпня – середина вересня. Як правило, такі саджанці продають розплідники – це підрощені та вкорінені дітки від вусів. Такі коштують дешевше, ніж саджанці у контейнерах, їх простіше довезти до місця посадки, оскільки вони займають мало місця та мало важать. Але їм потрібен час, щоб прижитися на ділянці – укорінення триває приблизно місяць.

Висаджувати суницю з ГКС пізніше 15 вересня - великий ризик, тому що після 15 жовтня вже починаються серйозні похолодання і рослини можуть загинути. Тут не допоможе навіть лустрасил. А якщо й виживуть, то погано перезимують.

Яку зелень можна і потрібно садити у серпні, щоб встигнути зібрати врожай

Власні вуса: середина серпня – середина вересня. Тут діють самі правила, як і саджанців з ГКС.

Куди садити суницю восени?
Суниця дуже прискіплива до місця проживання. Коріння у неї знаходяться у верхньому шарі ґрунту і тому чутливі до вологи. Якщо її мало – засихають. Багато – загнивають. Тож низини, болота, горби та круті схили для цієї ягоди не підходять.

Найкраще місце – рівна ділянка, захищена від вітрів. Ідеальний варіант, якщо плантація має невеликий ухил для зайвої води.

Ґрунти суниці любить пухкі. Найкраще – легкі суглинки чи супіщані.

Як підготувати ділянку для осінньої посадки суниці?
Насамперед ділянку під суницю треба добре удобрити. На 1 м2 потрібно внести 1 відро перепрілого гною або компосту, 700-800 г комплексного добрива і півлітрову банку золи. Після цього землю добре перекопати та вирівняти граблями.

Якщо ґрунт кислий, до нього потрібно внести вапно (200 г на сотку). Але робити це слід за рік, а то й за два до посадки суниці!

Місячний посівний календар на серпень 2023 року для садівника, городника та квітникаря

Як саджати суницю восени?
Якщо ви купили саденці суниці з ГКС, то їх найзручніше садити в борозни. Роблять їх на відстані 60-70 см один від одного. Ґрунт добре поливають, так щоб вийшла жижа. Рослини укладають край борозни з відривом 15–20 див друг від друга, коріння розправляють, після чого закладають в бруд.

Якщо коріння дуже довгі, їх краще вкоротити до 6-7 см. Інакше під час посадки вони можуть загнутись і рослини гірше приживуться.

Висаджувати суницю краще в похмуру погоду. Але якщо на вулиці стоїть спека та суша, садіть її якомога раніше вранці або після 6 вечора. При цьому нижнє листя у рослин треба обрізати, залишивши один, найвищий. В іншому випадку вони будуть випаровувати занадто багато вологи, а не коріння, що прижилося, не зможуть її заповнити, і рослини загинуть.

Рукола в горщику - вирощування в домашніх умовах і на балконі

І не забувайте головне правило: серце має бути на рівні грунту. Якщо його поглибити чи завищити над землею – суниця рости буде погано, а то й зовсім загине.

Як доглядати суницю восени?
Після посадки суниці не потребує особливого догляду. Її потрібно лише 1-2 рази на тиждень поливати і періодично розпушувати ґрунт.

Чи треба вкривати суницю взимку?
Рослини вкривати не потрібно. А ось грядки бажано замульчувати перегноєм або опалим листям.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна

Нерухомість


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ