Ми у Facebook
24.09.2023, 08:54

Роли: історія походження

Роли в Києві – ще одна популярна страва, яку так часто замовляють в «Багато Лосося». Майже кожен українець бодай раз, а спробував роли. Для більшості громадян вони перейшли до списку улюбленої їжі. Як виглядають роли знає кожен, та далеко не всім споживачам відома історія їхнього походження.
Загадкова східна культура навіть зараз вражає європейців вишуканістю та незвичними комбінаціями. Це стосується і їжі. Делікатеси, зроблені з невеликої кількості рису з начинкою та загорнуті в водорості чи рибні смужки, асоціюються з сушами. Насправді це – роли, тобто рисові рулети, зовнішнім шаром яких є риба чи норі, тонкий омлет. Суші ж являють собою грудочку рису, на яку зверху викладається риба. Перев’язується вся конструкція смужкою з водорості. Суші подають виключно в охолодженому вигляді, тоді як роли можуть бути як холодними, так і гарячими (запеченими чи обсмаженими в клярі).

Як суші перетворилися на роли


Першими з’явилися суші. Роли ж виникли значно пізніше. Дана страва теж має японські корені, хоча її і не можна назвати національною. Це скоріше талановита адаптація суші, яка відбулася з урахуванням смаків європейців та американців.

Звісно, історія ролів не настільки давня, як історія суші, та це далеко не нова страва. З’явилася вона в минулому столітті, коли японці були вимушені шукати для себе більш придатні умови (після землетрусу). Шукаючи прихисток в різних країнах, вони не забували про культуру своєї Батьківщини та рецепти національних страв. Відкривши ресторанчики, японці пропонували клієнтам традиційну їжу, та сира риба з рисом виглядала для останніх не надто привабливо. Суші довелося адаптувати, щоб зацікавити людей інших національностей. Так і з’явилися роли.

Найкращі роли – Каліфорнія та Філадельфія


Трансформація суші відбулася в Північній Америці. Цей процес пов’язують з Ічіро Машита, який працював в японському ресторані Лос-Анджелеса в 50-х роках. Щоб привабити нових клієнтів та зацікавити старих, він придумав урамакі роли. Найсмачнішими серед них вважаються роли Каліфорнія та Філадельфія. Їхні назви доволі промовисті, вони самі натякають на походження.

Якою була перша рецептура ролу Каліфорнія. До нього входили:

• свіжий тонко нарізаний огірок;
• крабове м’ясо;
• авокадо;
• рис;
• норі;
• васабі.

Іноді для начинки використовували сьомгу або тунець, морські гребінці. Приготування ролу не було складним. Рис, норі та начинку (саме в такому порядку) викладали на бамбукову циновку. З її допомогою формували рулет, який потім обвалювали в кунжуті та нарізали на шматки. У якості прикрас використовували ікру летючої риби чи мойви.

Удосконалення суші полягало не лише в розробці нових рецептур, а й в доопрацюванні зовнішнього вигляду страви. Відмовившись від традиційних рисових грудок, кухар придумав рисові рулети з різноманітною начинкою. Бажання нарізати на шматочки перетворило страву на дещо мініатюрне та супер естетичне. Японці назвали цю їжу макідзусі, а європейці – роли. Що цікаво, саме Ічіро Машита придумав використовувати водорості норі в якості начинки. Саме йому й приписують авторство ролів Каліфорнія.

Видозмінені японські страви дуже сподобалися американцям. Багатьом із них відмінно смакують роли з авокадо, огірком та м’ясом краба, втім не ними єдиними. В 1980-х роках кухар із Нью-Йорка, уподобавши бейгл з лососем та сиром Філадельфія, вирішив створити азіатську страву. Він підібрав ідеальну комбінацію і, придумав рол Філадельфія, рецептура якого до цього часу залишається незмінною, незважаючи на постійні спроби видозмінити її. А які роли подобаються найбільше саме вам?






На правах реклами

РДБК

Відпочинок у Карпатах


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ