Ми у Facebook
28.09.2023, 10:40

Рецепт сирної запіканки із запеченим гарбузом від Клопотенка

Cирна запіканка – це дуже смачно й дуже просто, впорається навіть кулінар-початківець.

Сирна запіканка універсальна. Її можна готувати з родзинками, курагою, додавати свіжі листочки м’яти або ваніль і навіть робити солоний варіант із солодким перцем і обсмаженою цибулею. Готувати запіканку можна в пароварці, мультиварці та запікати в духовці – все залежить від смакових уподобань.
ЯК ПРИГОТУВАТИ СИРНУ ЗАПІКАНКУ З ГАРБУЗОМ:

Інгредієнти:

- гарбуза (500 г)
- 400 г сиру
- 2 яйця
- 2 ст. л. борошна
- 3 ст. л. цукру
- 1 ч. л. ванільного цукру
- дрібка солі
- 1 ст. л. вершкового масла
- 1 плитка шоколаду (опціонально та за бажанням).

Підготуйте всі інгредієнти для приготування запіканки з гарбузом. Вершкове масло відразу викладіть із холодильника, щоб воно стало кімнатної температури, і їм легко було змастити форму для запікання. Візьміть 500 г гарбуза, добре помийте та обсушіть кухонним рушником. Не зрізайте шкірку. Викладіть на деко, застелене пергаментом і запікайте в духовці за температури 180 градусів протягом 30 хвилин. Гарбуз має бути м'яким. Потім ложкою виберіть м'якоть гарбуза в миску. Додайте до м'якоті гарбуза 400 г сиру, 2 яйця, 3 ст. л. цукру, 1 ч. л. ванільного цукру й дрібку солі. Я додав 3 ст. л. цукру, але ви можете використовувати менше, якщо у вас солодкий гарбуз або ви не любите солодку запіканку. Додайте до маси 2 ст. л. борошна. Перебийте всі інгредієнти занурювальним блендером до однорідної кремової маси. Bикладіть отриману масу у форму для запікання, змащену 1 ст. л. вершкового масла. Вибирайте будь-яку форму – вогнетривку скляну, керамічну або силіконову. Але пам'ятайте, якщо форма невелика й запіканка вийде висока, то знадобиться більше часу для її приготування. Моя запіканка заввишки 8 см. Поставте запіканку в духовку запікатися за температури 180 градусів на 35-40 хвилин до появи рум'яної скоринки.

Секрети приготування від генія кулінарії Євгена Клопотенка:

Який сир вибрати для запіканки
Ви можете контролювати калорійність запіканки, а все залежить від основного інгредієнта – сиру. Мені подобається використовувати максимально жирний сир – 9% або домашній, куплений на базарі. Його потрібно або протерти через сито, або перебити блендером. На крайній випадок – пропустити через м’ясорубку двічі. Головна умова – щоб сир був однорідної маси і без грудочок, інакше запіканка не вийде ніжною.

Ягоди, фрукти та овочі
Для свого рецепту я гарбуз попередньо запік у духовці з двох причин. По-перше, він вийшов ароматним, по-друге, із нього пішла зайва волога. Якщо використовувати сирий гарбуз, овоч виділятиме вологу при термічній обробці та структура запіканки вийде неоднорідна. Це стосується й використання свіжих ягід, фруктів та овочів. Також не рекомендується використовувати заморожені продукти, оскільки вони важчі за сир і осідатимуть на дно, у результаті в запіканці буде й багато вологи, і низ може пригоріти.

Борошно чи манка
У своєму рецепті я використовував борошно для скріплення, але цілком можна використовувати манку, кукурудзяне борошно й навіть мигдальне або рисове. Проекспериментуйте та знайдіть свій варіант.





На правах реклами