Рецепт сирної запіканки із запеченим гарбузом від Клопотенка
Сирна запіканка універсальна. Її можна готувати з родзинками, курагою, додавати свіжі листочки м’яти або ваніль і навіть робити солоний варіант із солодким перцем і обсмаженою цибулею. Готувати запіканку можна в пароварці, мультиварці та запікати в духовці – все залежить від смакових уподобань.
Інгредієнти:
- гарбуза (500 г)
- 400 г сиру
- 2 яйця
- 2 ст. л. борошна
- 3 ст. л. цукру
- 1 ч. л. ванільного цукру
- дрібка солі
- 1 ст. л. вершкового масла
- 1 плитка шоколаду (опціонально та за бажанням).
Підготуйте всі інгредієнти для приготування запіканки з гарбузом. Вершкове масло відразу викладіть із холодильника, щоб воно стало кімнатної температури, і їм легко було змастити форму для запікання. Візьміть 500 г гарбуза, добре помийте та обсушіть кухонним рушником. Не зрізайте шкірку. Викладіть на деко, застелене пергаментом і запікайте в духовці за температури 180 градусів протягом 30 хвилин. Гарбуз має бути м'яким. Потім ложкою виберіть м'якоть гарбуза в миску. Додайте до м'якоті гарбуза 400 г сиру, 2 яйця, 3 ст. л. цукру, 1 ч. л. ванільного цукру й дрібку солі. Я додав 3 ст. л. цукру, але ви можете використовувати менше, якщо у вас солодкий гарбуз або ви не любите солодку запіканку. Додайте до маси 2 ст. л. борошна. Перебийте всі інгредієнти занурювальним блендером до однорідної кремової маси. Bикладіть отриману масу у форму для запікання, змащену 1 ст. л. вершкового масла. Вибирайте будь-яку форму – вогнетривку скляну, керамічну або силіконову. Але пам'ятайте, якщо форма невелика й запіканка вийде висока, то знадобиться більше часу для її приготування. Моя запіканка заввишки 8 см. Поставте запіканку в духовку запікатися за температури 180 градусів на 35-40 хвилин до появи рум'яної скоринки.
Секрети приготування від генія кулінарії Євгена Клопотенка:
Який сир вибрати для запіканки
Ви можете контролювати калорійність запіканки, а все залежить від основного інгредієнта – сиру. Мені подобається використовувати максимально жирний сир – 9% або домашній, куплений на базарі. Його потрібно або протерти через сито, або перебити блендером. На крайній випадок – пропустити через м’ясорубку двічі. Головна умова – щоб сир був однорідної маси і без грудочок, інакше запіканка не вийде ніжною.
Ягоди, фрукти та овочі
Для свого рецепту я гарбуз попередньо запік у духовці з двох причин. По-перше, він вийшов ароматним, по-друге, із нього пішла зайва волога. Якщо використовувати сирий гарбуз, овоч виділятиме вологу при термічній обробці та структура запіканки вийде неоднорідна. Це стосується й використання свіжих ягід, фруктів та овочів. Також не рекомендується використовувати заморожені продукти, оскільки вони важчі за сир і осідатимуть на дно, у результаті в запіканці буде й багато вологи, і низ може пригоріти.
Борошно чи манка
У своєму рецепті я використовував борошно для скріплення, але цілком можна використовувати манку, кукурудзяне борошно й навіть мигдальне або рисове. Проекспериментуйте та знайдіть свій варіант.

сирна запіканка, рецепт, Євген Клопотенко, сир кисломолочний, гарбуз, борошно
У Рівному стартував Всеукраїнський творчий конкурс «Що для мене Україна?» до Дня Незалежності

Рівненська міська рада інформує про старт V Всеукраїнського творчого конкурсу «Що для мене Україна?», організованого Благодійним фондом «Об’єднання світових культур» (UWCF). Конкурс присвячений Дню Незалежності України та має на меті підтримати національну ідентичність, патріотичне виховання та самореалізацію молоді.
переглядів: 107
10 серпня: Україна святкує День будівельника та День ветеринара, а православні вшановують святого Лаврентія

Неділя, 10 серпня, є 222-м днем року і багата на професійні, міжнародні та релігійні свята. Сьогодні відзначають День будівельника та День працівників ветеринарної медицини, а також низку незвичайних свят, таких як Всесвітній день лева та День попутного вітру.
переглядів: 257
Гороскоп на неділю, 10 серпня: час для висновків та спокою після Повного місяця у Водолії

Неділя, 10 серпня, стане днем деескалації після потужного впливу вчорашнього Повного місяця у Водолії. Хоча емоційна напруга спадає, ми все ще відчуваємо наслідки вчорашніх подій. Це ідеальний час, щоб зробити висновки, знайти компроміси та навести лад у справах, які вимагали рішучих дій.
переглядів: 187
Гороскоп на 10 серпня 2025 року: що чекає на знаки зодіаку

10 серпня 2025 року обіцяє бути насиченим і емоційно розфарбованим для всіх знаків зодіаку. Астрологи прогнозують, що цей день принесе нові можливості, важливі зустрічі та моменти для саморозвитку, а також надихне на великі досягнення.
переглядів: 329
Які професії обирають молоді люди в 2025 році на Рівненщині

У Рівненській області серед абітурієнтів фахових коледжів спостерігається цікава тенденція: на певні спеціальності вищих навчальних закладів претендує в рази більше молодих людей, ніж місць.
переглядів: 571
Реклама