Рецепт сирної запіканки із запеченим гарбузом від Клопотенка
Сирна запіканка універсальна. Її можна готувати з родзинками, курагою, додавати свіжі листочки м’яти або ваніль і навіть робити солоний варіант із солодким перцем і обсмаженою цибулею. Готувати запіканку можна в пароварці, мультиварці та запікати в духовці – все залежить від смакових уподобань.
Інгредієнти:
- гарбуза (500 г)
- 400 г сиру
- 2 яйця
- 2 ст. л. борошна
- 3 ст. л. цукру
- 1 ч. л. ванільного цукру
- дрібка солі
- 1 ст. л. вершкового масла
- 1 плитка шоколаду (опціонально та за бажанням).
Підготуйте всі інгредієнти для приготування запіканки з гарбузом. Вершкове масло відразу викладіть із холодильника, щоб воно стало кімнатної температури, і їм легко було змастити форму для запікання. Візьміть 500 г гарбуза, добре помийте та обсушіть кухонним рушником. Не зрізайте шкірку. Викладіть на деко, застелене пергаментом і запікайте в духовці за температури 180 градусів протягом 30 хвилин. Гарбуз має бути м'яким. Потім ложкою виберіть м'якоть гарбуза в миску. Додайте до м'якоті гарбуза 400 г сиру, 2 яйця, 3 ст. л. цукру, 1 ч. л. ванільного цукру й дрібку солі. Я додав 3 ст. л. цукру, але ви можете використовувати менше, якщо у вас солодкий гарбуз або ви не любите солодку запіканку. Додайте до маси 2 ст. л. борошна. Перебийте всі інгредієнти занурювальним блендером до однорідної кремової маси. Bикладіть отриману масу у форму для запікання, змащену 1 ст. л. вершкового масла. Вибирайте будь-яку форму – вогнетривку скляну, керамічну або силіконову. Але пам'ятайте, якщо форма невелика й запіканка вийде висока, то знадобиться більше часу для її приготування. Моя запіканка заввишки 8 см. Поставте запіканку в духовку запікатися за температури 180 градусів на 35-40 хвилин до появи рум'яної скоринки.
Секрети приготування від генія кулінарії Євгена Клопотенка:
Який сир вибрати для запіканки
Ви можете контролювати калорійність запіканки, а все залежить від основного інгредієнта – сиру. Мені подобається використовувати максимально жирний сир – 9% або домашній, куплений на базарі. Його потрібно або протерти через сито, або перебити блендером. На крайній випадок – пропустити через м’ясорубку двічі. Головна умова – щоб сир був однорідної маси і без грудочок, інакше запіканка не вийде ніжною.
Ягоди, фрукти та овочі
Для свого рецепту я гарбуз попередньо запік у духовці з двох причин. По-перше, він вийшов ароматним, по-друге, із нього пішла зайва волога. Якщо використовувати сирий гарбуз, овоч виділятиме вологу при термічній обробці та структура запіканки вийде неоднорідна. Це стосується й використання свіжих ягід, фруктів та овочів. Також не рекомендується використовувати заморожені продукти, оскільки вони важчі за сир і осідатимуть на дно, у результаті в запіканці буде й багато вологи, і низ може пригоріти.
Борошно чи манка
У своєму рецепті я використовував борошно для скріплення, але цілком можна використовувати манку, кукурудзяне борошно й навіть мигдальне або рисове. Проекспериментуйте та знайдіть свій варіант.
сирна запіканка, рецепт, Євген Клопотенко, сир кисломолочний, гарбуз, борошно
Розкішні новорічні прикраси Inge Glas для створення казкової атмосфери
Створюючи святковий інтер’єр, важливо приділити увагу всім деталям, адже кожна має значення в новорічній атмосфері.
переглядів: 243
Українці за кордоном не зможуть отримати тисячу Зеленського
Не всім буде доступна анонсована президентом України фінансова допомога.
переглядів: 352
Куди дівати гарячу олію після смаження
Попри популярність посуду з антипригарним покриттям, смаження на рослинній олії залишається звичним вибором для багатьох господинь. Однак після приготування часто виникає питання, що робити з олією, яка залишилася. Про це розповідають експерти, інформує видання Ukr.Media.
переглядів: 320
Вражаючий врожай цибулі подарує... Сіль
Постійна читачка ОГО розповіла про корисний прийом, яким вона користується уже не один рік й який покращує врожайність цибулі.
переглядів: 405
Шапка за формою обличчя: як підібрати модель, яка вам пасує
Шапка — це не просто аксесуар для захисту від холоду, а й важливий елемент стилю, який може як підкреслити індивідуальність, так і скоригувати риси обличчя. Правильно підібрана шапка здатна підкреслити природну красу, зробити обличчя більш виразним або додати образу завершеності. Щоб виглядати стильно і гармонійно, варто врахувати форму обличчя при виборі цього аксесуара.
переглядів: 128