Ми у Facebook
02.10.2023, 18:09

Навіть попри відсутність у країні нових штамів Ковіду українцям ралять пройти вакцинацію

У серпні Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) оприлюднила оцінку ризику нового штаму коронавірусу, який відомий під назвою "Pirola", та визначила його як потенційно важливий об'єкт для моніторингу в кожній країні.
Цей новий варіант вірусу, відомий як BA.2.86, спочатку був виявлений в Ізраїлі, а потім поширився до США, Данії та Великобританії.

Серед найпоширеніших симптомів цього варіанту вірусу відзначаються слабкість, головний біль, втома, чхання, біль у горлі, а також, рідше, подразнення очей і висипи.

Наразі у всьому світі було зафіксовано майже 100 тисяч нових випадків захворювання, спричинених цим новим варіантом коронавірусної інфекції. Ці випадки були виявлені в різних країнах, зокрема, у Великій Британії, США, Південній Африці, Швеції, Франції, Португалії, Канаді, Таїланді, Швейцарії та Австралії.

На щастя, в Україні наразі не було зареєстровано випадків зараження цим новим варіантом коронавірусу, відомим як "Пірола".

Наказом від 27 вересня 2023 року №1700 Міністерство охорони здоров'я (МОЗ) затвердило позицію Національної технічної групи з експертної імунізації (НТГЕІ) щодо визначення пріоритетних груп для вакцинації проти COVID-19 та отримання бустерних доз вакцини проти COVID-19 у 2023-2024 роках.

Згідно з рекомендаціями, загальний рекомендований курс вакцинації проти COVID-19, включаючи первинну вакцинацію та перший бустер, складається з трьох щеплень. Перший бустер слід ввести через 5 місяців після первинної вакцинації. Додатковий бустер рекомендується для групи осіб, які мають підвищений ризик тяжкого перебігу COVID-19, якщо після попереднього бустера минуло більше 6 місяців. Потребу у додатковому бустерному щепленні визначає лікар, враховуючи стан пацієнта та епідеміологічну ситуацію в країні.

Особи, які порушили схему вакцинації проти COVID-19 та не отримали другу дозу вакцини чи перший бустер, повинні надолужити їх якнайшвидше з дотриманням мінімального інтервалу до введення першої бустерної дози (не менше 5 місяців для дорослих та 6 місяців для дітей), а потім вакцинуватися згідно з рекомендаціями НТГЕІ щодо інтервалів між додатковими бустерними дозами.

Рекомендована вакцинація продовжує надаватися безоплатно через сімейних лікарів та пункти вакцинації. Особливу увагу до щеплення мають приділяти люди зі слабким імунітетом, супутніми захворюваннями, вагітні жінки, особи старше 60 років, а також ті, хто входить до групи ризику важкого перебігу та смерті внаслідок COVID-19.





На правах реклами