Ми у Facebook
19.10.2023, 11:40

Рівненщина має унікальні можливості для реабілітації військових

Зараз особливо гостро стоїть питання реаблітації військовослужбовців, які повертаються з війни. Адже психологічні та фізичні травми потребують лікування. Тим самим журналісти "ОГО" вирішили дізнатися, які є умови проходження реабілітації на Рівненщині.

Насамперед, до того, коли ми говоримо про реабілітацію військових та цивільних на Рівненщині, варто розібратися з тим, що саме ми вкладаємо у це поняття. Так, коли ми вживаємо поняття реабілітація, то маємо на увазі насамперед відновлення функції того чи іншого функціонального стану організму, що виник внаслідок різних типів ушкоджень.

Сама реабілітація може бути кількох типів – це надання медичної допомоги, віддалена реабілітація, а може бути комплекс заходів, які відбуваються відразу після отриманої травми. Нині є багато заходів міждисциплінарних підходів надати допомогу тим, хто цього потребує. І Рівненщина в цьому плані намагається бути на лідерських позиціях в питання реабілітації, якої зараз потребує велика частина населення.

Олег Вісяник, директор департаменту цивільного захисту та ОЗ Рівненської військової адміністрації пояснив, що реабілітаційні послуги в області надаються в лікувально-профілактичних закладах. А саме в тих, де є укладений контракт з НСЗУ щодо отримання такого пакету допомоги. Пацієнт за направленням лікаря може туди звернутися.

Як отримати такі послуги на Рівненщині?!

Первинна медико-санітарна ланка має вже практично половину закладів, де в амбулаторних умовах можуть надавати амбулаторну реабілітацію. Наступний етап – заклади ОЗ: стаціонарна та амбулаторна. Далі йдуть високоспеціалізовані заклади, які надають допомогу на третинному рівні.

На Рівненщині є кластерні медичні закладі, яких є сім і надкластерні, яких теж така ж кількість. Саме вони надають такі послуги. Загалом 14 закладів на область. Дізнатися про них можна у сімейного лікаря, з яким у вас укладено договір про надання медичної допомоги.

Зараз є велика потреба і тому зосереджена особлива увага на реабілітацію ветеранів війни. Тим самим сформовано такі заходи на Рівненщині для їх повернення до повноцінного життя. Найбільший та основний заклад з ураженням ЦНС та травмами головного мозку, хребта знаходиться саме на Рівненщині.
Це один з семи центрів в країні і водночас єдиний центр на нашу державу саме такого типу. Саме в нашій області є матеріально-технічна база, яка дозволяє проводити повноцінну реабілітацію наших героїв.



Водночас, попри існуючі заходи та заклади, в області продовжують розвивати спектр реабілітації у лікувальних закладах. Має бути поширення цього пакету допомоги і на інші лікувальні заклади. Крім того, за словами Олега Вівсяника, вже створюють Центр психо-соціальної реабілітації на базі Острозької академії.

Контроль якості реабілітації здійснюється на основі документів, які вимагає МОЗ. Треба звернутися до керівника закладу, який проводить внутрішній контроль. Далі, якщо вас не задовольняє відповідь керівника закладу, можна звертатися в департамент чи МОЗ.





На правах реклами