Ми у Facebook
28.10.2023, 21:37

Календар садово-городніх робіт на листопад

Садові роботи у листопаді, це, в першу чергу, підготовка рослин до зимового періоду. Санітарна обрізка, вологозарядний полив, профілактична обробка від шкідників та хвороб, посіви на зиму та багато іншого.
Роботи на городі

Підготовка ґрунту для весняної розсади. Зазвичай земляні суміші потрібно робити безпосередньо перед висіванням насіння або пікіруванням рослин, але окремі компоненти краще заготовити з осені. Розфасувати в поліетиленові мішки та зберігати до весни. Отже, потрібно заготовити такі компоненти: річковий пісок, родючий грунт, дерновий грунт, торф, тирса. Якщо таких немає, тоді саме час їх розпочати робити. Для цього потрібно змішати тирсу з азотним добривом і дати настоятися кілька місяців. Цей та інші способи використання тирси на дачі можна прочитати в цій статті.

Підготувати високі грядки для ранньої посадки навесні. У них чудово приживаються рослини та дають гарний урожай.

Підзимовий посів овочів. Наприкінці місяця, коли морози починають стабільно триматися, можна розпочинати посів підзимових овочів: моркви, буряків, редиски, салатів, петрушки, кропу та інших культур. Якщо листопад відносно теплий, то краще зачекати на початок грудня. А в листопаді, хто не встиг набрати землі для засипання борозенок після сіяння насіння, потрібно якраз запастися ґрунтом.

Підзимовий посів лікарських трав. Восени можна сіяти такі рослини: низку, любисток, валеріану, ромашку, подорожник, левзею, звіробій, вербену. Принцип висівання такий самий, як і для підзимового посіву городніх культур.

Фермер з Рівненщини отримав грант на створення обліпихового екосаду

Роботи у саду

Заготівля живців для весняного щеплення. Зараз найкращі умови, перед сильними морозами. Вибирати гілочки краще з південного боку. Нарізані живці скласти у невеликі купки, обмазати садовим варом, прив'язати написи та віднести до підвалу на зберігання. Їх потрібно поставити вертикально у вологий пісок або тирсу, дотримуватися температурного режиму в підвалі від +2 до 6°С. Постійно стежити за вологістю субстрату.

Посадка деяких лікарських чагарників: шипшини, калини, горобини, глоду. Вони добре приживаються і стійкі до холодів. Для цього треба викопати яму близько півметра, внести органічні добрива, висадити рослину, присипати землею, полити, утрамбувати землю і мульчувати зверху.
Збір врожаю з калини, горобини та глоду. Якщо такі рослини вже ростуть у саду, тоді після заморозків добре збирати ягоди з них. Вони набирають свій смак та корисні властивості.
Розкласти в спеціальні тунелі отруту для мишей. Закутати стовбури молодих дерев від гризунів. А також, утеплити на зиму молоді живці, щеплені цього року.

Кращий час посадки озимого часнику: посадіть його в цей час і навесні ви отримаєте великі цибулини часнику

Прибрати все сміття та листя, щоб не заводилися миші.

Виготовлення годівниць для птахів. Їх можна виготовити кілька штук і розвісити одразу ж у саду на деревах. Головне не забувати, що важливою є не краса і вишуканість годівниці, а постійне її поповнення кормом. І тоді, птахи навесні віддячать щедрим дачникам, не даючи шансів гусеницям зіпсувати врожай.

Роботи у квітнику

Підзимовий посів зимостійких квітів: дельфініум, космея, маки, ешшольція, люпин, волошка синя, диморфотека, водозбір, рудбекія, астра альпійська, скабіозу.

Обрізання пізньоквітучих багаторічників.

Забрати на зберігання вазони: вимити, просушити і скласти до весни.

Підготовка інвентарю для зберігання

Очистити від землі та бруду всі городні інструменти.
Все що має бути гострим – ув'язнити.
Сухі металеві частини інвентарю (лопати, мотики та інші) змастити протикорозійним засобом, наприклад машинним малом.
Скласти все у сухому приміщенні.
Всі шнури, подовжувачі, кабелі від механізмів, перевірити на предмет цілісності ізоляції.
Усі петлі та замки на дверях, хвіртках, воротах – змастити.





На правах реклами