Ми у Facebook
14.11.2023, 13:16

Освіта в Словаччині: переваги та виклики для міжнародних студентів

Словаччина – хоч і невелика європейська країна, але вона притягує до себе з кожним роком все більше закордонних студентів. Вся справа у спрощеній легалізації та гарній освіті, яку можна отримати безкоштовно, виконав лише одну умову – вчитися державною мовою країни. Про те, як це зробити, що для цього необхідно, з чим стикаються студенти під час навчання читайте нижче.

Безкоштовна освіта навіть для іноземців


Це реальність, яка є далеко не у всіх країнах Європейського Союзу. Кожен студент може отримати безкоштовне навчання в Словаччині, причому умова тільки одна - вчитися потрібно словацькою мовою. І якщо для студентів із країн, де розмовляють англійською, французькою чи німецькою, це може створити труднощі, то для українців у цьому немає великої проблеми.

Для того, щоб отримати безкоштовне навчання, абітурієнтам потрібно вчити словацьку мову, але це можна зробити справді в рекордно короткі терміни. Основи, які необхідні спочатку і для того, щоб почати навчання, можна освоїти за 3-4 місяці. Сюди входить саме розуміння мови, набір словникового запасу, вивчення граматики, і навіть вміння будувати фрази.

Крім безкоштовної освіти, існує і Стипендія в Словаччині, яка поширюється також і на іноземних студентів. Стипендій існує кілька видів, але головна вимога – добре вчитися.

Подолання мовного бар'єру


З розумінням словацької мови проблем буде небагато, оскільки вона з українською має багато спільного, отже, її досить легко сприймати на слух. А ось мовний бар'єр може бути, але з цим дуже часто стикаються іноземні студенти в будь-якій країні світу. Подолання цього бар’єру - один із найбільших викликів, який, насправді, досить легко подолати. Головне – якнайбільше вивчати мову самостійно (читати, дивитися мультфільми та фільми) та практикувати – спілкуватися з одногрупниками та сусідами-словаками.

Головне запам'ятати правило - навіть якщо словниковий запас не дуже великий, не треба боятися комбінувати слова та використовувати їх у різних фразах. Плюс до цього словаки (у тому числі й викладачі) з розумінням ставляться до іноземців і, по-перше, у деяких університетах включені додаткові заняття зі словацької мови для іноземців, а по-друге, перші кілька місяців дають на адаптацію.

Навчання на англомовних програмах


У Словаччині є й англомовні програми. Вони зазвичай бувають не за всіма напрямами і головний мінус – навчання платне. Вартість одного року становить близько 2000-3500 євро на рік, але ціна, наприклад, на медичні спеціальності, може бути ще вищою.

В цьому випадку плюсом є те, що за час навчання студент досконально вивчає предмети англійською (у тому числі й вузькопрофільну тематику обраного напряму), що дозволяє потім без перешкод влаштуватися на роботу у англомовних країнах або працевлаштуватись у міжнародні компанії.

З іншого боку, є два мінуси. Перший – це ціна і сам факт того, що за навчання треба платити. Другий – деякі студенти під час всього навчання так і не вивчають словацьку мову навіть на базовому рівні, через що можуть виникнути проблеми з комунікацією на деяких рівнях.

На правах реклами





На правах реклами