Ми у Facebook
20.11.2023, 13:40

Як визначити тип ґрунту на ділянці: дієві поради

Напевно, хоч раз кожен із вас ставив таке запитання. Ми вирішили зробити корисну пам'ятку, щоб ви легко могли визначити тип ґрунту на своїй ділянці.
Отже, розповідаємо про один із найпростіших способів визначення типу ґрунту.

1. Беремо жменю землі з ділянки.
2. Зволожуємо до консистенції густої пасти.
3. Скачуємо в стрічку діаметром 3-4 мм.
4. Пробуємо згорнути «стрічку» із землі в кільце і дивимося на результат:

•Якщо земля схожа на пластилін (пластична), легко приймає задається форму і зберігає її - це глинистий, важкий грунт.
•Якщо земля без особливих зусиль скочується в «стрічку», але кільце при цьому не формується: починає тріскатися і кришитися, це суглинний грунт.
•Якщо земля пухка і кришиться так, що не виходить зробити "стрічку" або кільце - це піщаний або супіщаний, легкий ґрунт.

Після того, як ви дізналися, який тип ґрунту на вашій ділянці, ви можете його доопрацювати.

Якщо у вас Важкий ґрунт, то ви могли помічати, що він досить швидко ущільнюватиметься і покриватиметься кіркою після дощу. У такому ґрунті органіка розкладається повільно та вмирають корисні організми. Щоб виправити ситуацію, потрібно забезпечити додаткове харчування. Наприклад, восени ви можете додати в ґрунт пісок і тирсу, просочені азотним добривом, а навесні - тільки пісок. Також покращити структуру важкого ґрунту допоможуть сидерати.

Якщо у вас ЛЕГКИЙ ґрунт, то ви могли зіткнутися з тим, що він погано утримує воду. Це говорить і про те, що ґрунт не зберігає поживні речовини. Щоб виправити ситуацію, ви можете зробити ґрунт важчим. Для цього можна додати глину або сапропель – ставковий мул після провітрювання та проморожування. Також корисно буде внести трохи компосту.





На правах реклами

РДБК

Відпочинок у Карпатах


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ