Ми у Facebook
08.12.2023, 21:12

Повірка лічильників: кого це зараз стосується?

Перевірку лічильників в Україні взяли на паузу під час тривання воєнного стану. Тим не менше, згідно з новим розпорядженням уряду, з червня розпочали знову проводити періодичні повірки лічильників електроенергії, тепла, газу та води.
Зараз повірку лічильників повинні пройти усі громадяни, у яких настав цей термін. Здійснити цю процедуру потрібно впродовж трьох місяців після опалювального сезону.


У випадку, якщо особа не має інформації, коли востаннє проводили повірку, фахівці з відповідних служб взаємодіятимуть з споживачами та повідомлятимуть їх про необхідність демонтажу для перевірки метрологічних характеристик та наступного монтажу.

Виключення тільки для тих, які проживають на тимчасово окупованих територіях – їм дозволяється відкласти повірку до завершення воєнного стану та протягом 3 місяців після його закінчення. Щодо тих, хто проживає на території бойових дій, вони можуть відсунути повірку на 6 місяців після скасування воєнного стану.

Процедура повірки може займати до 5 днів, під час якої спеціалісти приходять, відключають та перевіряють лічильник.

Важливо врахувати, що монтаж та демонтаж лічильника повинні проводитися у присутності споживача, і фахівець повинен скласти відповідний акт. Після повірки лічильник пломбують і споживач отримує один екземпляр відповідного акта.

Оплата повірки лічильників різниться в залежності від типу послуги. Лічильники для газу та електроенергії обслуговуються постачальником, тому платити за повірку їх не потрібно. Щодо лічильників води та тепла, оплату за повірку несе споживач, якщо це не передбачено тарифом.

Не дотримання правил проведення повірки може призвести до нарахування витрат за нормативами споживання, встановленими в Україні, а не за фактичними показниками лічильника, що призводить до значного збільшення витрат ресурсів. Тому важливо не знехтувати цією процедурою, особливо для самого споживача.

Джерело: https://24tv.ua/economy/lichilniki-zdiysnennya-povirki-lichilnika-yaka-protsedura_n2446890

Дізнайтеся, хто має платити за повірку лічильника





На правах реклами