Ми у Facebook
20.12.2023, 12:00

Для бізнесу Рівного зменшили тарифи: як це вдалося зробити

Рівненський виконком на засіданні 19 грудня затвердив нові тарифи на тепло для теплопостачальних підприємств громади.
Важливо, що попри прийняті рішення, тарифи для населення залишаються незмінними. Затвердження тарифів потрібне для компенсації тепловикам з державного бюджету.
На час дії воєнного стану та пів року після його закінчення діє мораторій на підвищення цін на постачання природного газу та теплопостачання.

Водночас 27 липня цього року набрав чинності закон, яким внесено зміни стосовно дії мораторію. Ці зміни залишили мораторій лише для категорії споживачів «населення». Тому виконком все ж переглядає тарифи, згідно з розрахунками, які подають теплопостачальні підприємства.

Виконком їх вивчає, затверджує, а різниця поміж діючим та затвердженим має виплачуватися з державного бюджету.

ЗНИЗИЛИСЯ ТАРИФИ ДЛЯ БІЗНЕСУ

Водночас встановлення нових тарифів дозволило, навіть знизити тарифи для юридичних осіб. В порівнянні із застосованим тарифом минулоріч зниження вартості опалення становить 37,2 %.

- Тепер же для бюджетних, релігійний організацій, інших установ, ФОПів будуть застосовуватися нові економічно обгрунтовані тарифи. Усі сім підприємств відразу подали свої розрахунки. Після опрацювання було прийняте рішення зменшити тарифи ТОВ “Рівнетеплоенерго” та ТОВ “Рівнетеплосервіс”. Зокрема, зняті витрати “Рівнетеплоенерго” на понад 40 мільйонів гривень. Тож для всіх категорій споживачів, крім населення, вартість Гігакалорії теплової енергії знижена з 8526,97 до 5347,07 грн/Гкал, - наголосив заступник міського голови Рівного Артем Ганущак.

Рішенням Рівненського міськвиконкому було на 46,2% зменшено тариф на тепло для споживачів категорії «інші». Мова є про юридичних осіб (окрім бюджетних установ) і бізнесу. Відтепер, замість 8 526,96 грн за гігакалорію тепла, ця категорія споживачів платитиме 5 347,07 гривень.

Це стало можливим у зв'язку зі зменшенням ціни газу для теплопостачаючих підприємств при виробництві тепла саме для цієї категорії споживачів.

ЩО З НАСЕЛЕННЯМ

Для населення вартість теплової послуги залишається на рівні такому, як була минулого року. Платіжка не змінюється. У платіжці буде написано вартість гігакалорій така сама, як минулого року. Для населення, ціна тепла залишається незмінною: 1 913,16 гривень за гігакалорію.





На правах реклами