Ми у Facebook
04.02.2024, 15:45

Рівненщина має отримати дороговартісне обладнання для лікування онкології

Сьогодні, 4 лютого, відзначають Всесвітній день боротьби проти раку. Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко опублікував статтю, де пояснив, що зараз відбувається із лікуванням онкозахворювань в Україні.
Ляшко зазначив, що вкінці минулого року Україна придбала 15 систем лінійних прискорювачів для променевої терапії. Це інноваційне обладнання, яке дозволяє за допомогою рентгенівського або гамма-випромінювання впливати безпосередньо на ракові клітини або пухлини у внутрішніх органах пацієнта, при цьому вони мінімально шкодять здоровим тканинам. Так можна лікувати важкі стадії раку безопераційно та з більшою ефективністю.

Про це йдеться у статті Віктора Ляшка для видання Українська правда. Життя.

За словами міністра, це дуже дороговартісне обладнання, оскільки лінійні прискорювачі купили через Медичні закупівлі України, його загальна вартість склала 541 млн грн замість очікуваної в понад 1 млрд грн. Відтак на заощаджені кошти незабаром можлива ще одна закупівля цього устаткування, якого дуже потребують хворі на рак люди.

Системи лінійного прискорювача розподілять у Сумську, Рівненську, Чернівецьку, Тернопільську, Хмельницьку, Чернігівську, Полтавську, Черкаську, Херсонську, Волинську, Івано-Франківську, Одеську, Кіровоградську, Харківську та Київську області.

Віктор Ляшко наголошує, що державна програма медичних гарантій покриває основні види діагностики та медичної допомоги на кожному етапі лікування, включно з оперативним видаленням онкоутворень, хіміотерапевтичним та радіологічним лікуванням.

Для пацієнтів послуги з лікування повністю безоплатні, їх оплачує медзакладам Національна служба здоров'я України. Так, за хіміотерапевтичне лікування та супровід одного пацієнта віком до 18 років держава сплачує лікарні близько 131 тис. грн, а за одного дорослого – близько 36 тис. грн.

Також держава забезпечує хіміопрепаратами, які закуповуються за державною програмою. На лікування онкогематологічних захворювань одного пацієнта до 18 років держава виділяє майже 224 тис. грн, дорослого – понад 61 тис. грн.

За радіологічне лікування та супровід як дорослих, так і дітей медзаклади отримують більш як 51 тис. грн, а якщо вони мають сучасне обладнання для радіотерапії, зокрема лінійний прискорювач, гамма-ніж чи кіберніж – понад 77 тис. грн.



Дізнайтеся, як у Рівному продовжують боротися з онкологією під час війни





На правах реклами

Відпочинок у Карпатах


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ