Ми у Facebook
18.02.2024, 15:05

Масниця або Масляний тиждень у 2024 році: коли відзначатимемо, традиції та звичаї

Тиждень Масниці відзначається перед Великим постом, за 56 днів до Великодня. Це одне з найбільш радісних та веселих свят серед слов’ян.
В Україні свято відоме як Масниця, але має й інші назви, серед яких: Сирний тиждень, М’ясопуст, або М’ясопустний тиждень, Масляний тиждень, Млинець, або Млинець тиждень, Повзуха, Об'їдуха, Молочний тиждень.

Назва "Масляна" була присвоєна святу лише в 1960-х роках минулого століття, коли радянська влада вирішила відзначати його, але використала російське коріння. Проте свято має стародавні коріння і відзначалося на Київській Русі, тобто на території України.

Коли починається і закінчується Масляний тиждень у 2024 році?
Великдень у 2024 році припадає на 5 травня, отже, Масниця у 2024 році розпочнеться 11 березня і триватиме до 17 березня. З 18-го числа віряни розпочинають дотримуватися Великого посту.

Церковний календар на 2024 рік: коли віряни триматимуть піст у цьому році

Взагалі, українське свято Масниці - це не лише прощання з зимою та зустріч із сонцем, а й заклик до загального примирення, злагоди та всепрощення. Тому останній день тижня Масниці відомий як Прощена неділя, коли важливо забути всі образи і особисто просити вибачення. Ця традиція і сьогодні залишається актуальною для нашого народу.

Традиції української Масниці відрізняються від тих, що характерні для Масляної. Наприклад, українці переважно готують не млинці, а вареники з сиром, политі сметаною - це головна страва свята. Також готують вареники з різними начинками. "Зачекайте вареники, прийде на вас Масниця", - говорить українська народна приказка, а українські козаки колись жартували, що навіть турки їдять вареники на Масницю. Млинці, які з'являються на столі у цей час, в основному є налисниками.

Що заборонено робити на Масляну?
Рекомендується виконувати роботи по дому лише протягом перших трьох днів, під час Вузької Масляниці. З четверга до неділі краще утриматися від фізичної праці, за винятком готування.

Не залишайтеся самотніми вдома протягом Масляного тижня. Це час для радісних прогулянок та розваг. Наші предки не схвалювали самітності в цей період.

Батьківські суботи: коли у 2024 році припадають поминальні дні

Не відмовляйте гостям, якщо вони бажають вас відвідати. Приймайте гостей у чистому будинку (попередньо підготовленому протягом Вузької Масляниці) і пригощайте їх обідом або вечерею. Крім того, не забувайте, що ви також можете відвідати когось із своїми привітами. Відвідування гостей є важливою традицією цього свята.

Утримуйтеся від переїдання. Переїдання в християнстві вважається гріхом, особливо в тиждень, що передує Великому посту. Якщо ви плануєте постити, то під час Сирного тижня варто уникати м'ясних продуктів і замінювати їх молоком, сиром, горіхами і сухофруктами.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна

Нерухомість


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ