Ми у Facebook
24.02.2024, 13:34

Вареники з нестандартними начинками: готуємося до тижня Масниці

Здавна існує думка, що на Масницю готують млинці. Проте мало хто знає, що в Україні традиційною стравою на Сиропусний тиждень є вареники. Наші пращури готували їх з різними начинками та залюбки споживали перед Великоднім постом  з маслом.

Чому вареники?



Вареники є традиційною стравою в українській кухні , яка має глибокі історичні корені. Їх варили та вживали ще в давні часи, коли відзначали релігійні свята та обряди.

В українській культурі перед Великим постом, який передує Великодню, відзначається тиждень, відомий як масний тиждень або тиждень м'яса. У цей період люди зазвичай відповідно до стародавніх звичаїв збагачують свої страви м'ясом, молочними продуктами та іншими поживними інгредієнтами, які є забороненими під час Великого посту.

Отже, вареники стали символом традиції та поживності під час масного тижня в Україні, а їхні рецепти та методи приготування передаються з покоління в покоління.

Масниця або Масляний тиждень у 2024 році: коли відзначатимемо, традиції та звичаї

Приготування найсмачніших і найпростіших вареників - це легко. Найкращими варіантами тіста з пшеничного борошна є прісне, дріжджове або на кефірі. Головне - розкотити отримане тісто в тонкий шар і наділити смачну начинку, після чого защипнути краї та відправити до киплячої води до готовності. Також можна приготувати вареники з м'ясом, а після варіння підсмажити на олії до отримання хрусткої скоринки.

Здавалося б, ця старовинна страва звична і традиційна, і дивуватися тут особливо нема чому. Але, є чим... Сучасний світ вніс чимало коректив у наше життя, змінивши смаки та традиційні вподобання.

Тож, якщо ви хочете дивувати своїх рідних смачними та цікавими варениками, а не стандартними з картоплею, сиром чи капустою, пропонуємо вам варіанти начинок:

 - ковбасна начинка: нашаткувати півкілограма ковбаси без сала, перемішати з цибулею ріпчастою, дрібно нарубаною і пропасованою на сковороді,
 - буряк + рікотта: два буряки загорнути у фольгу і відправити в духовку на годину, натерти на великій тертці, змішати з 1,5 склянки рікотти і 2 столовими ложками панірувальних сухарів, при подачі готову страву присипати маком,
 - бринза + шкварки: бринзи взяти 400 г, змішати з яєчним жовтком, додати смажене сало, порубане на дрібні шматочки; суміш доповнити кропом та перцем і дуже добре перемішати,
 - судак + сало: треба подрібнити в м'ясорубці сире філе судака (близько 600 г), сало (100 г), пару цибулин, часник (2 зубчики), плавлений сир (100 г),
 - яблучно-медова начинка: 4 яблука дрібно нарізати, змішати з 200 г чистої горобини, залити рідким медом і ще раз ретельно перемішати, наповнити тісто,
 - гарбузова начинка: очистити гарбуз і нарізати кубиками, мускатний горіх потерти на дрібну тертку; далі пасируйте в сковорідці гарбуз із дрібно нарубаними петрушкою, часником та цибулею, а також з додаванням мускатного горіха; гарбуз повинен розм'якшитися приблизно за 10 хвилин гасіння під закритою кришкою.

Церковний календар на 2024 рік: коли віряни триматимуть піст у цьому році 





На правах реклами