Ми у Facebook
05.03.2024, 15:30

Відстрочку від мобілізації в Україні можуть отримати 5 категорій громадян: що для цього потрібно

Українцям розповіли про 5 категорій осіб, які можуть отримати відстрочку від мобілізації.
Загальна мобілізація в Україні триває з початку повномасштабної війни, і в цей час військовозобов'язані громадяни призиваються на службу. Проте існують певні категорії українців, які можуть отримати відстрочку від мобілізації, інформує OBOZ.UA.

Відстрочка передбачає, що громадянин не може бути примусово призваний в армію, але для цього необхідно подати відповідні документи до Територіальних військових комісаріатів та Служби призову.

Хто із громадян може отримати відстрочку від мобілізації в Україні та які документи для цього потрібні:

Згідно з поточним законодавством, відстрочку від мобілізації можуть отримати особи, які мають такі обставини:

за медичними показниками;
у зв'язку з сімейними обставинами;
через професійну діяльність;
у разі наявності офіційного бронювання;
для навчання, викладання або здійснення наукової діяльності.

Важливо розрізняти відстрочку від звільнення від служби: відстрочка дає громадянинові тимчасовий захист від призову, але може бути втрачена у майбутньому, і громадянин може бути призваний на службу. Студенти, аспіранти, наукові працівники у вищих навчальних закладах та наукових установах, а також деякі інші категорії осіб можуть отримати таку відстрочку. Особам із медичними проблемами необхідно мати офіційне визнання інвалідності або тимчасової непридатності до військової служби згідно з рішенням військово-лікарської комісії.

Особи, утримання яких обтяжене трьома або більше дітьми до 18 років, також можуть подати заяву на відстрочку. Це також стосується тих, хто виховує дитину самостійно або знаходиться під опікою, в тому числі дитини із серйозними захворюваннями.

Окрім цього, особи, які надають постійний догляд за хворими членами сім'ї (дружиною, чоловіком, батьками тощо) та ті, хто має певну професійну діяльність, можуть також отримати відстрочку. Це можуть бути народні депутати, працівники різних органів влади та військові, а також інші особи, які мають відповідно до закону право на відстрочку.

Адвокати радять особам, які мають намір отримати відстрочку, завчасно підготувати всі необхідні документи, підтверджуючи їх право на відстрочку. Потім заяву разом із документами необхідно подати до Територіальної військової комісії та Служби призову.

Читайте також:
Юристи пояснили, чи дійсна повістка, яку поклали у поштову скриньку

У Рівному попрощалися із трьома загиблими Героями [+Фото]

Родині загиблого воїна з Гощі вручили Орден «Хрест Героя»





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна

Нерухомість


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ