Ми у Facebook
11.06.2024, 11:36

Як заощадити на роботі бойлера під час відключення електрики

Фото: Unsplash

Бойлер забезпечує нас гарячою водою цілий рік, але для його роботи потрібна електроенергія. У зв’язку з підвищенням цін на електроенергію, багато українців задаються питанням: чи можна зекономити на використанні бойлера?
У цьому допоможуть кілька корисних порад.

Чи варто вимикати бойлер на ніч?



Якщо у вас великий бойлер, його вимкнення на ніч може суттєво заощадити електроенергію. Наприклад, для сім'ї з трьох осіб і бойлера на 120 літрів, після використання гарячої води для миття посуду чи прийняття душу, бойлеру потрібно 4-5 годин для повторного нагрівання. Потім його можна вимкнути на ніч, що дозволяє зекономити приблизно 10-15% електроенергії.

Як часто вимикати бойлер?



Щоб заощадити кілька кіловат, рекомендується вимикати бойлер щовечора. Проте, якщо бойлер має невеликий об’єм або ви встановили низьку температуру нагрівання, вимикати його немає сенсу.

Температура приміщення



Температура повітря в приміщенні, де встановлений бойлер, також важлива. У опалюваних кімнатах теплові втрати будуть мінімальними навіть взимку — за 12 годин бойлер втратить лише близько 7 градусів тепла завдяки ізоляції корпусу пінополіуретаном.

Як економити електроенергію без вимикання бойлера?



Економити електроенергію можна і без постійного вимикання бойлера. Якщо ви тільки плануєте його встановлення, зверніть увагу на такі моменти.

Оптимальне розміщення водонагрівача


Розташування бойлера повинно бути максимально близьким до точки використання води. Довгі труби “крадуть” тепло: на кожен метр труби втрачається приблизно 0,2 літра гарячої води. Тому розміщуйте бойлер ближче до ванної кімнати чи кухні, а для додаткової економії утепліть фітинги та труби поліуретановими чохлами.

Використовуйте економний режим



Якщо вам потрібна гаряча вода вранці, вимикати бойлер на ніч не варто. Краще встановити економічний режим (позначається буквою "Е"), який нагріває воду до 55 градусів. Це не тільки економить електроенергію, але й зменшує утворення накипу, який збільшує час нагрівання і знижує ефективність бойлера.


Таймер на бойлер



Як пояснив очільник Асоціації енергоаудиторів України Вадим Литвин в інтерв'ю "Українському радіо", для економії електроенергії можна використовувати таймери на бойлер. Водонагрівачі не постійно споживають електроенергію — вони нагрівають воду і зупиняються. Таймери допомагають зменшити навантаження на енергосистему і знизити рахунки за електроенергію, налаштовуючи бойлер на нагрівання води в певні періоди, коли це найбільше потрібно, наприклад, вночі перед ранковим використанням.

Про це повідомляє ТСН, tsn.ua.





На правах реклами