Ми у Facebook
15.06.2024, 17:00

Ми повинні знати цю постать: Сьогодні вшановують першого київського митрополита

Першим Київським митрополитом, першим Предстоятелем Православної Церкви на Русі був святитель Михаїл. Він жив у Х столітті, був сучасником святого князя Володимира і брав безпосередню участь в епохальній події Хрещення України-Руси у 988 році.
Святитель Михаїл охрестив 12 синів святого князя Володимира Великого, його військо та знать. А після цього разом із багатьма священнослужителями звершив спільне хрещення киян у річці Почайна, де вона єднається з Дніпром.

Українська Православна Церква прославляє святителя Михаїла як хрестителя першопрестольного града Києва. У богослужбових піснеспівах про труди святителя сказано: «Красується град Київ до цього дня ризою хрещення одягнений від тебе, святителю».

В Києві святитель на честь свого небесного покровителя заклав дерев’яну церкву святого Михаїла. На цьому місці нині височіє Свято-Михайлівський Золотоверхий собор. Також святитель Михаїл благословив святого Володимира Великого на побудову першої на той час кам’яної Десятинної церкви. Перші християнські храми заклали також в інших великих містах на Русі, де він побував із просвітницькою місією: в Чернігові, Переяславі, Володимирі, Білгороді та ін.




Через 4 роки після офіційного хрещення Руси-України, в 992 році, святитель Михаїл спочив у Бозі. Спочатку його мощі поклали у Михайлівській дерев’яній церкві, яка слугувала йому кафедрою, а вже потім перенесли до Десятинної церкви, яка стала кафедрою Київських митрополитів, наступників святого Михаїла. Близько 1103 року мощі святителя Михаїла були перенесені до Антонієвих печер у Чернігові, а восени 1730 року – до Успенського собору Києво-Печерської лаври. У 1942 році Свято-Успенський собор був підірваний більшовиками, і з того часу доля мощей першого Київського митрополита є невідомою.

Пам՚ять святителя Михаїла, який був першим Київським митрополитом (більш ніж за півтора століття до першої згадки про Москву), який здійснював справу святого хрещення, примножував труди святих рівноапостольних Кирила і Мефодія та їхніх учнів на теренах нашої давньої держави, ми вшановуємо двічі на рік: 15 червня і 30 вересня, в день перенесення його святих мощей до Києво-Печерської лаври.

За повідомленням з офіційної сторінки Православної церкви України.

Дізнайтеся, які православні свята будуть у червні. Цього року не буде Петрового посту.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна

Нерухомість


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ

Останні новини