Ми у Facebook
11.07.2024, 16:35

11 липня - день мохіто: рецепти приготування напою для дорослих та дітей

Сьогодні, 11 липня, своє свято відзначає один із найстаріших коктейлів – мохіто. Одна з версій походження коктейлю свідчить, що з'явився він близько 5 століть тому, завдяки пірату Френсісу Дрейку, який за допомогою схожого на мохіто напою (згодом його назвали Ель Драк) лікував свою команду від цинги
Ель Драк відрізнявся від мохіто тим, що замість білого рому, який тоді ще просто не винайшли, до нього додавали сік, що забродив, з цукрової тростини. Також є версія, що м'ята та лайм у напої були призначені не для того, щоб надавати цілющу дію, а для того, щоб перебити смак поганого алкоголю.

Вважається, що Ель Драк перетворився на мохіто, яким ми його знаємо зараз, у гаванському барі La Bodeguita del Medio, куди часто заходив Ернест Хемінгуей. Є припущення, що своєю популярністю напій завдячує саме письменнику, який часто його замовляв. У барі навіть зберігається автограф Хемінгуея у вигляді напису на серветці: "Мій мохіто в La Bodeguita, мій дайкірі - в El Floredita". Втім, в повному обсязі дослідники визнають істинність цієї легенди.

Другою людиною (точніше, персонажем), яка сприяла поширенню мохіто, став Джеймс Бонд. У фільмі «Помри, але не зараз» агент 007 віддав перевагу цьому напою замість звичного мартіні, що привернув до коктейлю увагу глядачів.

Наразі мохіто входить до списку офіційних коктейлів Міжнародної асоціації барменів.

У класичному рецепті лише 5 інгредієнтів: білий ром, м'ята, лайм, цукор та газована вода. Проте рецептів приготування цього популярно напою дуже багато.

"Мохіто" з малиною безалкогольний

Для приготування на 4 порції потрібно:
- мінералка газована – 700 мл
- лимонад газований – 200 мл
- малина (свіжа чи заморожена) – 200 г
- лід – 200 г
- малиновий сироп – 100 мл
- лайм – 1 шт. + 0,5 шт. для подачі
- м'ята – 80 г
- цукор тростинний – за бажанням


Промийте м'яту та свіжу малину у прохолодній проточній воді. 4 гілочки м'яти залиште цілими для подачі. У решти м'яти видаліть стебла, листочки крупно наріжте. Лайм помийте, розріжте на 8 рівних частин
У чашу блендера покладіть 3/4 малини, м'яту, половину льоду та 4 часточки лайма. Влийте 100 мл мінеральної води. За бажанням можна насипати тростинного цукру. Подрібніть.
У 4 келихи влийте малиновий сироп і покладіть по шматочку лайма, примніть ложечкою. Розкладіть пюре. Додайте лід, що залишився (за бажанням). Влийте лимонад, потім мінералку.
Коктейль прикрасьте гілкою м'яти та цілими ягодами малини. Половину лайма, що залишилася, наріжте на 4 частини і прикрасьте ними келихи.

Господині на замітку
Для гарної подачі візьміть скибочку лайма, змастіть його соком обідок склянки. Після чого верх склянки зануріть у цукор-пісок. Кристаліки цукру залишаться на обідку келиха.

Мохіто з персиком та базиліком

Інгредієнти на 1 порцію:
- Ром 60 мл
- Персик 1шт.
- Лохина 1 ст.л.
- Персиковий сироп 1 ст.
- Базилік 1 гілочка(і)
- Вода мінеральна до смаку
- Лід за смаком



Відокремте від стебел листя базиліка. Половину персика наріжте маленькими кубиками. Половину, що залишилася, наріжте скибочками.
Додайте до склянки 4–5 кубиків льоду, влийте ром і долийте газованою водою. Прикрасьте скибочками персика.

Господині на замітку
- Персики, лохину та базилік разом з персиковим сиропом можна збити блендером – так простіше приготувати основу відразу для кількох порцій коктейлю, якщо ви готуєтеся до вечірки.
- Поекспериментуйте з різними фруктами, ягодами та ароматними травами. Можливо, саме вам належить винайти нове ідеальне поєднання.
У склянку «хайбол» влийте персиковий сироп, покладіть кілька листків базиліка, кубики персика та лохину, розімніть коктейльною ложкою.


Дитячий Мохіто

Інгредієнти на 1 порцію:
- 150 мл домашнього лимонаду
- половина маленького лайма
- 2 гілочки м'яти
- 0,5 ч. л. коричневого цукру



Наріжте лайм маленькими часточками, покладіть у високу склянку, посипте цукром. Додайте листочки 1 гілочки м'яти і розштовхніть маточкою.

Покладіть у склянку кубики льоду і м'яту, що залишилася, влийте лимонад, перемішайте і подавайте з трубочкою.








На правах реклами

Відпочинок у Карпатах

Нерухомість


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ

Останні новини