Ми у Facebook
23.07.2024, 23:16

Що рівнянам потрібно знати перед тим, як стати донором крові?

З усіх можливих джерел лунає заклик до донорства. У зв’язку з війною кров потрібна завжди та у великих кількостях. Але чи всі можуть стати донором? Як до цього підготуватися та кому у донорстві можуть відмовити – розповів медичний директор Рівненського обласного центру служби крові Іван Рябченко.
- Зараз потреба є підсилена. Вже декілька років ми, на жаль, спостерігаємо тільки динаміку до її зростання. Донори потрібні весь час через обмеженість терміну придатності самих компонентів. Тому заклики лунають доволі часто. Так, ми забезпечуємо всі потреби медичних закладів Рівненської області, а також інших регіонів, які в силу об'єктивних обставин не можуть заготувати той об'єм, який їм потрібен на сьогоднішній день. Зараз ситуація стала стабільніша, ми маємо вже більш-менш прогнозовані об'єми, які нам треба буде передати на інші області для військових і цивільних потреб. А також ми знаємо ті об'єми, які потребують наші заклади. Тому донорство йде більш планово. Але в тих об'ємах, які потребують на сьогоднішній день.



- Є таке поняття, як заохочення до донорства. Розкажіть про це. В чому суть цього заохочення?

- Донорство, як саме зміст, це є некорислива, безоплатна донація компоненту крові. Але тим не менш завжди хотілося віддячити тим людям за те, що вони роблять. І ми неодноразово проводили різні акції, заохочені давали призи. Нещодавно з нашими партнерами спільно провели акцію «Додання донора», де розповсюджували різні заохочувальні нагороди, призи. Цьогоріч у нас по підсумках року додалось понад 5 тисяч первинних донорів, тобто це має якийсь зміст. А також ми нагородили понад 30 донорів почесними і заслуженими донорами України.
Законодавством передбачено вихідний день, безпосередньо в день донації, а також один день додатковий, вихідний, який людина може або накопичити впродовж року і використати під час відпустки, а також може будь-який день вибрати собі провести вихідний.

- Розкажіть, хто може стати донором?
- Донором може стати громадянин України, який досягнув повноліття, тобто 18 років, а також іноземна особа, яка має право на постійне проживання в Україні. І до 60 років, а також більше, якщо дозволяє здоров'я і терапевт допускає до донації. Також донором може бути людина, яка не має хронічних захворювань, гострих захворювань, а також не є носієм вірусних захворювань або інфекційних захворювань різних. Люди, які приймають сильно діючі препарати, які перенесли втручання хірургічні. Люди, які планують стати вагітними або є вагітними, або є породілями, які гудують грудьми також не можуть бути донорами.

- Якщо говорити про вік людей, які приходять здавати кров, він який це?
- На жаль, ми маємо старіння донора. Це є вік від 35 і більше. Приріст донорів, який є 20-літнього віку, він є менший. На початку війни в нас, скажімо, змістився акцент, і це більш такого поважного віку, середній 35-50 років. Це є наш донор. Війна внесла свої корективи. Більшість з наших донорів, які в тих вікових межах, вони перебувають на службі в ЗСУ.

- Які є протипоказання до здачі крові?
- Якщо це є певні хронічні захворювання, які потребують приймання сильнодіючих препаратів. Гострі захворювання, антибіотикотерапія, гормональна терапія. Це і будь-які хірургічні втручання після перенесених травм чи черпно-мозкових травм також заборонено проводити донацію. Також пірсинг тату вносять до обмеження в термінах відновлення до донатсів, це не менше півроку.

- Чи перевіряєте ви потенційних донорів перед здачею крові, адже, наприклад, людина наважилася йти здавати кров, а у неї є захворювання, про які вона навіть не підозрює.
- Так, безпосередньо перед донацією людина, яка вирішила стати донором, проходить ряд обстежень для того, щоб визначити, чи вона може бути допущена до донації, а також наявність інфекційних захворювань, такі як ВІЛ, гепатит В, С, а також сифіліс. На етапі скринінгу це все визначається, і якщо є наявність антитіл до перелічених захворювань, від донорства ми відмовляємо тут людину.



- Тобто кров не передається нікуди, поки не прийде всі перевірки, всі етапи, так?
- Поки не буде заключення лабораторії про негативні тести на маркери інфекційних захворювань, кров не передається в жодний лікувальний заклад і вона не може бути використана як компонент для трансфузії. Також був такий випадок, колега наша хотіла здати кров, каже, прийшла, висиділа чергу, коли прийшла вже черга до неї здавати кров, виявилося, що в неї дуже тонкі вени. Такі випадки бувають доволі рідко. Це є конституційна особливість власне самого донора. Він може фізично бути здоровим і не потребувати жодних втручань, але як донор він не може бути через обмеженість доступу до його кровоносної системи. Ми не можемо отримати в нього компонент крові, не пошкоджувавши його судини. Це може бути або ламкість судини, або тонкість судини, або глибоко залягаючі.
Також важливий психоемоційний стан, це підготовка донора до донації. Буває таке, що донор настільки хвилюється, що прямо на кріслі стає йому погано. Погано стає за рахунок звуження судин. Це вигадується судинний такий стан, який перешкоджає отримати якісний компонент. Або ми його отримаємо за більш довгий час, що також є неприпустимо, бо це також є обмеження. Ми маємо донацію отримати в певний період часу. Окрім того впливає вага – здорова фізично людина, яка важить менше 50 кілограмів не допускається. Якщо велика, надвелика вага, то також не допускається. Вага має бути обмежена фізіологічними нормами.

- Власне, розкажіть, на що потрібно звернути увагу, коли готуєшся до донації?
- Перш за все, це є підготовка дієтою. Перед донацією заборонено вживати в їжу такі продукти, як яйця, молоко, сир, горішки, насіння, будь-яке. Смажене, копчене, алкоголь, тютюн. Зараз є сезон фруктів, овочів, тому також з цим треба обережно бути. Є дуже смачна ягода у нас – лохина, популяризована, але як до донації вона викликає згущення крові і тромбоз на стадії переробки, тому ми не рекомендуємо нашим донорам вживати її напередодні або зловживати за деякий час до донансів. Банани також не можна, викликають певні негативні речі в крові. Великий об'єм зелені теж не позитивно впливає на процес донації.
Можна напередодні харчуватись, як звикла людина. Безпосередньо за 24 години до донації виключити всі перелічені мною раніше компоненти продуктів, вживати достатні кількість рідини, каша на воді, без масла, з відварним м'ясом чи то риби, чи то курки, чи то яловичини.

За детальною інформацією щодо донорства звертайтесь за телефоном 067 – 363 – 41 - 44





На правах реклами

Відпочинок у Карпатах

Нерухомість


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ

Останні новини