Ми у Facebook
01.08.2024, 11:28

Що це за святого Маковія сьогодні

Хоча сьогодні багато хто згадує про "свято Маковія", насправді Церква вшановує пам'ять сімох мучеників Маккавеїв, їхньої матері Соломонії та вчителя Єлеазара, які загинули за віру в істинного Бога в 166 році до Різдва Христового.
Їхнє прізвище, що в перекладі з арамейської означає "молот", підкреслює їхню стійкість і непохитність у вірі. Це лише звучанням схоже на українське слово "Маковій" (віяти мак). Традиція освячення маку не пов'язана з мучениками Маккавеями і виникла набагато пізніше.




Ці старозавітні сповідники істини жили за часів жорстокого царя Антіоха, який намагався примусити євреїв відмовитися від приписів Закону Божого через гоніння й покарання. Одного дня його слуги схопили одного з перших книжників, священника Єлеазара, відомого своєю мудрістю і побожністю. Згідно з переказами, він був одним із 72 перекладачів Писання з єврейської на грецьку мову для єгипетського царя Птолемея. Єлеазара змушували порушити Закон Божий, щоб через його приклад спонукати інших до цього, але він свідомо обрав смертні муки.

Після цього були схоплені сім братів разом із матір'ю. Оскільки вони належали до знатного роду, їх відправили до самого царя в Антіохію. Незважаючи на тиск, брати залишилися вірними настановам свого вчителя і не погодилися порушити приписи Закону. Вони були піддані страшним мукам і вбиті один за одним на очах у матері, яка померла від горя. Братів звали Авім, Антонін, Гурій, Єлеазар, Євсевон, Алім та Маркел, а їхню матір — Соломонія.

Подвиг братів Маккавеїв не залишився марним, він надихнув послідовників на повстання проти безбожного царя, яке завершилося успіхом і перемогою. Сам цар Антіох захворів на страшну хворобу і помер лихою смертю, підтвердивши справедливість Божого суду для тиранів і гонителів.

За повідомленням з офіційної сторінки Православної церкви України у мережі Фейсбук.

Ми повинні знати цю постать: Сьогодні вшановують першого київського митрополита.





На правах реклами

Відпочинок у Карпатах


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ

Останні новини