Ми у Facebook
24.08.2024, 12:12

В Україні новий порядок отримання паспортів: що змінилося

З 19 серпня в Україні стали діяти спрощені правила оформлення внутрішніх та закордонних паспортів. Відтепер знижено вік, з якого громадяни можуть самостійно оформлювати паспорт для виїзду за кордон.
А ще скоротили термін його отримання, а також скасовано державне мито за втрату чи умисне пошкодження документів.

Заступниця начальника державної міграційної служби України у Рівненській області Ольга Паламарюк повідомила в ефірі Українського радіо. Рівне, що відтепер громадяни, які досягли 14-річного віку, мають право самостійно звертатися із заявою про оформлення закордонного паспорта. Для цього необхідно мати свідоцтво про народження та паспорт законного представника. Вона також додала, що одночасно можна оформити як паспорт громадянина України, так і закордонний.

Раніше мінімальний вік для оформлення паспорта для виїзду за кордон без законного представника становив 16 років, але зараз ця норма скасована, і 14-річний громадянин може це зробити самостійно. Водночас послуга є платною, тоді як отримання першого паспорта громадянина України залишається безоплатним.

Також було встановлено термін надання адміністративної послуги для оформлення паспортів для тих, хто звертається до державних представництв за кордоном. Ця послуга тепер надається протягом трьох місяців. Ольга Паламарюк зазначила, що скорочено строк надання адміністративної послуги при отриманні першого паспорта громадянина України. Раніше це займало 20 робочих днів, зараз – сім. Крім того, було скасовано державне мито при втраті чи умисному пошкодженні паспорта громадянина.

Закордонний паспорт для осіб до 16 років видається на чотири роки, після 16 років — на 10 років. Паспорт громадянина України видається на чотири роки для осіб до 18 років, з 18 років — на десять, а після досягнення 65 років документ стає безстроковим.

Про це повідомляє СУСПІЛЬНЕ.РІВНЕ.

Нагадаємо, військовозобов'язані українці можуть отримати закордонний паспорт лише в Україні





На правах реклами