Ми у Facebook
02.09.2024, 10:35

Що чекає українців у вересні: Зміна цін на пальне, дистанційне навчання, виплати ВПО

У вересні 2024 року на українців чекає низка змін, зокрема в роботі "Укрзалізниці". Також з 1 вересня в Україні збільшаться акцизи на пальне, що, своєю чергою, може вплинути на його вартість. Крім цього, зміни стосуватимуться виплат ВПО.
Зміни для внутрішньо переміщених осіб:
З 1 вересня українським переселенцям будуть нараховувати грошову допомогу по-новому – з урахуванням їхнього майнового стану. Виплати перестануть надавати якщо:

ВПО придбали новий автомобіль (з року випуску минуло менш як 5 років), крім авто, придбаних волонтерами та переданих на потреби оборони країни;

купили квартиру, будинок чи земельну ділянку на суму понад 100 тис. гривень;

мають у власності житло, що розташоване на інших територіях, ніж там, де ведуться активні бойові дії або окупованих територіях (якщо таке житло має площу понад 13,65 квадратних метрів на одного члена сім'ї);

мають на депозитному рахунку в банку кошти понад 100 тис. гривень;

придбали іноземну валюту, а також банківські метали на суму понад 100 тис. гривень (крім валюти, одержаної від благодійних організацій або придбаної для оплати медичних, соціальних, освітніх послуг).

Якщо внутрішньо переміщені особи не підпадають під ці критерії, то вони продовжуватимуть отримувати щомісячну допомогу до кінця січня 2024 року.

Зміни у школах:
У державних та комунальних закладах освіти з нового навчального року кількість школярів у молодших класах не повинна перевищувати 24 особи.

У МОН зазначили, що це має зробити освітній процес більш ефективним – на тлі зменшення кількості дітей у класі педагоги зможуть приділити більше уваги кожному учню/учениці та вибудувати з ними ліпший зв'язок. Теперішні 2-4 класи переформатовувати не будуть – в них і надалі може навчатися більш ніж 24 учні.

У старшій школі кількість учнів у класах залишиться на рівні 30. Дистанційна форма навчання цього року збережеться.

Отримання паспортів за кордоном
Національний поштовий оператор "Укрпошта" з вересня доставлятиме документи українцям за кордоном.

Так, у серпні компанія та Міністерство закордонних справ України підписали меморандум про співпрацю, який обіцяє змінити процес доставлення закордонних паспортів для громадян України.

Українці зможуть оплатити доставку паспорта в особистому кабінеті на сайті "Укрпошти" за допомогою електронної марки з QR-кодом.

Ціна доставки у будь-яку країну світу буде однаковою і становитиме 6 доларів. Також треба буде заплатити 10 гривень ПДВ.

Коли паспорт буде виготовлено на території України, Укрпошта забезпечить його швидку доставку на адресу закордонної дипломатичної установи в країні, де замовляли документ, для подальшої видачі заявнику.

Що буде з цінами на АЗС:
З 1 вересня 2024 Уряд планує підвищити акцизні податки на різні види пального, що може спричинити зростання цін на АЗС. Акциз на бензин збільшиться:

з €242,6 до €271,7 за тисячу літрів;
на дизельне пальне – з €177,6 до €215,7;
на автогаз – з €55,6 до €59,2.
За прогнозами НБУ, ціни на пальне можуть зрости на понад 9% до кінця року.

Зміни у роботі сайта "Укрзалізниці":
З 1 вересня "Укрзалізниця" припинить продаж залізничних квитків через онлайн сервіс за адресою booking.uz.gov.ua.

Пасажири зможуть і надалі купувати квитки онлайн через мобільний застосунок "Укрзалізниці" та на новому сайті https://booking-new.uz.gov.ua/, а також в сторонніх сервісах з продажу залізничних квитків.

Водночас за старим доменом буде відкриватись вже нова версія сайту.

З 4 липня квитки на міжнародні рейси можна було вже лише на новій сторінці сайту.

Крім цього, з 6 вересня поїзди Інтерсіті+ Київ-Одеса курсуватимуть впродовж усього року, а не лише влітку.

Так, поїзд №763/764 вирушатиме зі столиці щосереди, щоп'ятниці та щонеділі о 14:56 та прибуватиме до Одеси о 22:28.

У зворотному напрямку з Одеси поїзд вирушатиме щочетверга, щосуботи та щопонеділка о 06:10 та прибуватиме в Київ о 13:49.





На правах реклами