Ми у Facebook
23.09.2024, 15:10

У Рівному з'явилася унікальна мапа для незрячих

У Рівненському обласному краєзнавчому музеї презентували мандрівну карту для незрячих, яка візуалізує відомий у Європі шлях Via Regia.
Це унікальний інклюзивний проєкт, що дозволяє ознайомитися з маршрутом не лише за допомогою дотику, але й на слух — карта супроводжується аудіогідом і тифлокоментарями. Додатково до карти розроблено тактильний атлас із збільшеними зображеннями.




Проєкт «Via Regia на дотик» реалізує Регіональний центр розвитку "Тріада" у партнерстві з ВП ВГО «ГУД» у Рівненській області за підтримки Українського культурного фонду в межах програми «Культура без бар’єрів».




«Via Regia – це найстаріший та найдовший сухопутний маршрут, що з'єднує Східну і Західну Європу. Його також називають Королівським шляхом, оскільки свого часу він перебував під особливим захистом монархів», – розповіла керівниця ГО «Регіональний центр розвитку «Тріада» Тетяна Кушнірук. Вона зазначила, що карта для незрячих складається з двох частин: одна демонструє шлях Via Regia на території Європи, а інша – його детальний маршрут в Україні. Зокрема, на карті позначено міста, через які проходить цей шлях, а також фортеці, замки та палаци, збудовані на його перетині. Серед таких об’єктів – Рівненський обласний краєзнавчий музей.




Будівля музею є однією з найстаріших у Рівному. Її зведено в 1839 році на замовлення князя Фридерика Любомирського, який тоді володів містом. Колись тут розташовувався навчальний заклад для дітей із заможних родин та нащадків збіднілих дворян, де викладали відомі історики Микола Костомаров, Пантелеймон Куліш та Михайло Драгоманов. Протягом свого існування будівля змінювала призначення, а нині тут знаходиться Рівненський обласний краєзнавчий музей, у фондах якого зберігається понад 140 тисяч експонатів, серед яких є й унікальні.

Заклад активно працює над розширенням інклюзивного простору. За словами заступниці директора з наукової роботи Оксани Яремчук, у музеї встановлено мнемосхему, що допомагає незрячим відвідувачам зорієнтуватися у просторі. Також при вході є тактильна карта міста Рівного з позначенням пам'яток та туристичної інфраструктури. Крім того, експозиційні зали мають таблички з назвами, написаними рельєфним шрифтом і шрифтом Брайля, а біля найцікавіших експонатів планується встановити QR-коди для доступу до додаткової інформації. Пані Яремчук зазначила, що тактильні карти Via Regia будуть цікаві не лише людям з порушенням зору, а й широкому загалу відвідувачів, адже історія Королівського шляху є надзвичайно захопливою, а Рівне – його невід'ємна частина.

Невдовзі аналогічні мандрівні карти для незрячих передадуть і до інших музейних установ, зокрема до Державного історико-культурного заповідника міста Дубна, Острозького замку, замку-музею Радомисль та Володимирського історичного музею імені Омеляна Дверницького.

За повідомленням зі сторінки Via Regia на дотик у мережі Фейсбук.





На правах реклами