Ми у Facebook
20.10.2024, 12:09

Посадка часнику під зиму: розкриваємо тонкощі господинь

Часник вважається невибагливою культурою, впоратися з якою може будь-який городник. Але все ж таки при посадці часнику важливо дотримуватися основних правил агротехніки: ретельно підготувати грядку, відібрати якісний посадковий матеріал і, звичайно, провести всю роботу вчасно.
Щоб отримати добрий урожай часнику, дуже важливо правильно вибрати час посадки. І якщо ярий часник садять навесні, то посадку озимого можна приступати в середині осені, приблизно за місяць до настання постійних морозів.

Якщо посадити озимий часник занадто рано, то він зійде і підмерзне, що негативно позначиться на врожаї. Але якщо висадити часник прямо перед сильними морозами, він не встигне вкоренитися і взимку може вимерзнути. У середній смузі часник зазвичай садять у першій-другій декаді жовтня - і вже до листопадових холодів на цибулинах встигнуть відрости довге і міцне коріння.

Як підготувати грядку для часнику
Часник відмінно росте на легкому і пухкому грунті, багатому на органічні речовини. Найкращі попередники для часнику – це огірки, кабачки, рання та цвітна капуста, а також бобові та зернові культури, сидерати сімейства Хрестоцвіті. Повертати часник на колишнє місце можна лише через чотири роки. Стільки часу не рекомендується садити часник після цибулі на ріпку. Дотримання правил сівозміни – це обов'язкова вимога під час вирощування культури.

Для посадки часнику потрібно вибирати добре освітлені рівні ділянки, де не застоюється вода після дощів та танення снігу. Якщо до моменту підготовки грядки на ній вже ростуть сидерати , скосіть їх і загортайте в землю за два тижні до посадки.

Якщо грунт бідний на органіку і сидерати не висівалися, то на 1 кв.м грядки внесіть відро зрілого компосту або 3-5 кг біогумусу . У важкий глинистий ґрунт корисно вносити розкислений верховий торф, листовий перегній . А в піщаний ґрунт можна додати сапропель, гнійний перегній або низинний торф.

Свіжий гній і курячий послід при підготовці грядки під часник озимого вносити не можна: це може призвести до опіків кореневої системи і навіть до загибелі посадкового матеріалу. До того ж надмірна кількість азоту стимулює зростання надземної частини на шкоду цибулинам.

Крім органічних добрив під озимий часник на грядку вносять фосфорно-калійні. Саме калій та фосфор забезпечують гарний розвиток кореневої системи та благополучну зимівлю цибулин.

Помірно розподіліть добрива по поверхні грунту, а потім перекопайте на половину багнета лопати або подрихлите землю вилами. Підготуйте грядку заздалегідь, за 7-10 днів до дати посадки, щоб земля осіла.

Як підготувати посадковий матеріал
Важливу роль успішному вирощуванні часнику грає якість посадкового матеріалу. При розмноженні часнику зубками відберіть великі головки без ушкоджень та ознак хвороби, а потім розділіть їх на зубки, намагаючись не пошкодити захисну оболонку та донце, де знаходяться зачатки нових корінців. Робити це потрібно безпосередньо перед посадкою, щоб зубки не підсохли. Для посадки використовуйте найбільші зубки – з них виростуть найкращі голівки часнику.

При підготовці посадкового матеріалу стежте за тим, щоб на зубках не було залишків старого коркового донечка, яке перешкоджає розвитку нового коріння.

Напередодні посадки замочіть зубки часнику на 30-60 хвилин у розчині біофунгіциду на основі сінної палички. Розчином біофунгіциду слід також пролити ряди перед посадкою та висаджувати часник у вологий ґрунт.

Як правильно садити часник
Садити часник зубками можна по-різному. Найчастіше садять однорядковими чи дворядковими рядами. Однорядкові ряди роблять на відстані 25-30 см, а зубки розташовують через кожні 10-12 см. Міжряддя на грядці з дворядковими рядами повинні бути ширше: 35-40 см. Зубки розташовують з проміжками близько 12-15 см в шаховому порядку: великі зубки - далі один від одного, невеликі - ближче.

Можна чергувати однорядкові та дворядкові ряди: такі посадки легше доглядати і краще провітрюються.

Глибина загортання залежить від розміру зубків. Для посадки великих зробіть борозенку глибиною близько 9-10 см, щоб від верхівки зубка до поверхні ґрунту було приблизно 6 см. Невеликі зубки можна висаджувати на глибину 7-8 см.

Після посадки зубків припудріть їх сумішшю золи та тютюнового пилу, щоб захистити часник від ґрунтових шкідників та внести додаткове підживлення.

Чи потрібно вкривати посадки
Після посадки часнику замульчуйте грядку сіном, тирсою, хвойним опадом або сумішшю розкисленого верхового торфу і компосту. Мульча допоможе зберегти в ґрунті вологу, захистити ґрунт від промерзання та вивітрювання, а також підтримати в кореневищному шарі стабільну температуру, що дуже важливо для успішного вкорінення часнику.

Весною мульчу можна не прибирати, щоб полегшити догляд за посадками: адже полоти і поливати замульчовану грядку потрібно набагато рідше. До того ж органічна мульча поступово розкладатиметься, збагачуватиме землю поживними речовинами та забезпечуватиме прекрасні умови для розвитку корисної ґрунтової мікрофлори.

Озимий часник можна розмножувати не лише зубками, а й повітряними цибулинками – бульбочками, що формуються на місці суцвіть. Картоплі теж висівають під зиму, щоб оновити посадковий матеріал та збільшити його кількість.





На правах реклами

Відпочинок у Карпатах


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ

Останні новини