Ми у Facebook
21.10.2024, 10:10

На Рівненщині культура буде в сховищі

У Національному університеті «Острозька академія» сховище цивільного захисту знову стане культурно-мистецьким простором.
Культура в сховищі: відновлення діяльності підземної мистецької галереї в Національному університеті «Острозька академія» - проєкт під такою назвою реалізовує команда Музею історії НаУОА за підтримки Українського культурного фонду.




До 24 лютого 2022 року найбільш динамічним розділом Музею НаУОА була Підземна мистецька галерея. Цю частину музейного комплексу сприймали органічною складовою навчально-виховного процесу; місцем, де формуються естетичні та духовні орієнтири молоді.




Із початком повномаштабного вторгнення росії в Україну мистецька галерея, що являє собою підземні приміщення, стала найбільш безпечним місцем в староакадемічному корпусі університету, а відтак почала виконувати функцію сховища цивільного захисту.



Протягом усього часу дії воєнного стану студентам, викладачам та мешканцям міста Острога довелося понад 600 разів спуститися в укриття на сигнали повітряних тривог, які сумарно в Рівненській області звучали близько двох тисяч годин.



Проєкт «Культура у сховищі: відновлення діяльності підземної мистецької галереї Національного університету Острозька академія» має на меті перезавантажити діяльність мистецької галереї в новому форматі з урахуванням актуальних викликів та умов.

Приміщення продовжуватиме виконувати функцію укриття, проте усі 4 зали галереї будуть облаштовані спеціально створеною виставкою, що не займатиме простору сховища. Виставка «Острозька академія XVI-ХХІ: культурні о́брази й контексти» буде забезпечена необхідним обладнанням та технічними засобами, аби усі матеріали були правильно розміщені та оформлені з урахуванням специфіки підземного приміщення. А відвідувачі, які спустяться в укриття матимуть змогу самостійно відтворювати створений в рамках проєкту контент у кожному тематичному розділі.




Прямо зараз команда проєкту активно працює, аби у такий не простий час простір галереї знову став повноцінною, якісною платформою для культурно-мистецьких та освітніх заходів і події університету та міста. Аби створити локацію, яка заохочує говорити про українську культуру та ідентичність як нерозривні поняття.





На правах реклами