Ми у Facebook
28.10.2024, 21:00

В Україна може бути нова пенсійна система: у чому суть

З 2026 року в Україні планується запровадити накопичувальний рівень пенсійної системи. Відповідний законопроєкт підготувало Міністерство соціальної політики.
Міністерка Оксана Жолнович зазначила, що зміни не торкнуться розмірів єдиного соціального внеску (ЄСВ) та податку на доходи фізичних осіб (ПДФО).

На початковому етапі 2% від ЄСВ замість надходження до Пенсійного фонду спрямовуватимуться у новий Державний накопичувальний фонд, а ще 3% з ПДФО перераховуватимуться на особисті накопичувальні рахунки громадян. Таким чином, кошти накопичуватимуться на індивідуальних рахунках, а не в загальному фонді солідарної системи.

Через три роки після початку реформи українці зможуть самостійно вирішувати, в який фонд спрямовувати свої внески – державний чи приватний пенсійний. Це, за задумом, має створити додаткові інвестиції для економіки, які повернуться до громадян не у вигляді податків, а у формі особистих заощаджень.

Наразі законопроєкт проходить етап узгодження з Міністерством фінансів, МВФ та Світовим банком. Остаточне рішення щодо запуску накопичувальної системи залежатиме від ухвалення законопроєкту Верховною Радою, пояснила Жолнович.

За повідомленням з zk.znaj.ua.

Пенсія за віком чи інвалідністю: українцям розповіли, що краще обрати





На правах реклами