Ми у Facebook
07.11.2024, 07:30

Заборона пальмової олії в Україні: що зміниться для споживачів

Президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт №5148, який обмежує використання пальмової олії у харчових продуктах, зокрема у дитячому харчуванні.
Про це 6 листопада повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

Чому забороняють пальмову олію?

Ініціатори законопроєкту про заборону пальмової олії в продуктах харчування посилаються на дослідження Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), яка наголошує на зв’язку між вживанням пальмової олії та ожирінням, а також зростанням кількості хронічних захворювань. До того ж, її виробництво має значний негативний вплив на екологію.

Цю галузь нерідко порівнюють з індустрією тютюну та алкоголю, оскільки обидві мають подібний рівень шкоди для здоров'я та навколишнього середовища. Виробники вкладають значні ресурси в рекламу та лобіювання, намагаючись приховати потенційну шкоду для споживачів.

Які зміни чекають Україну після ухвалення закону

Новий законопроєкт вплине на стандарти якості продуктів харчування та наблизить українське законодавство до європейських норм, особливо у сфері дитячого харчування. Зокрема, плануються такі зміни:

- обмеження рівня трансжирів у продуктах (не більше 2 грамів на 100 грамів загальної кількості жирів);
- заборона використання пальмової олії у традиційній молочній продукції;
- заборона на використання гідрогенізованих жирів, зокрема пальмової олії, у дитячому харчуванні та кондитерських виробах (шоколад, морозиво);
- зобов’язання виробників надавати точну інформацію про вміст трансжирів у продукції для постачання іншим виробникам;
- вимоги до чіткого маркування продукції, що містить пальмову олію.

Документ набуде чинності наступного дня після офіційного оприлюднення, але реальні зміни вступлять у дію через рік.

Прийняття закону про обмеження вмісту пальмової олії дозволить підвищити якість продуктів на ринку та зменшити ризики для здоров’я українців.





На правах реклами