Ми у Facebook
16.12.2024, 10:44

Шпарчан для свиней із одночасним видаленням щетини — будова та переваги

Технологічна схема забою свиней передбачає, що на одному з етапів треба видалити волосяний покрив. Для цього слід виконати дві операції. Спочатку тушу ошпарюють гарячою водою, щоб шкіра розм’якла і цибулини волосків розкрилися. Вода має бути нагріта у межах 60-64 оС. Коли менше, то розкриття буде неповним, через що очищення виявиться неякісним. Коли більше, то м’ясо й шкіра почнуть варитися. Після ошпарення на тушу забитої тварини діють вали з гумовими билами. Вони шмагають її, видираючи волосини.

Один з варіантів виконання вказаних дій передбачає використання двох машин, кожну для «своєї» операції, ошпарення чи видалення щетини. Головним недоліком такої схеми є необхідність перевантаження розпареної туші, через що вона трохи вихолоняє. Це негативно дається взнаки на якості очищення. Є й інші мінуси. Тому останнім часом на виробництві все частіше обирають другий варіант, при якому обидві дії виконує одна й та сама машина: для однієї машини обмеження по продуктивності — до 20 голів/годину. Для цього досить купити шпарчан для свиней з функцією видалення щетини.

Переваги комбінованого шпарчану для свиней

Шпарчан для свиней з підвищеною функціональністю дає можливість отримати наступні переваги:

  1. Головний позитив полягає в тому, що все виконується в одному робочому об’ємі. Тушу нікуди не потрібно перевантажувати. На шкіру діє гаряча вода, цибулини розкриваються, і в цей же час біли виривають з неї волосини. Завдяки цьому значно підвищується якість обробки забитої тварини.
  2. Машини для роздільного виконання операцій ошпарення та видалення щетини зазвичай мають обмеження по вазі туші (до 150 кг). Цього досить у більшості випадків, проте далеко не завжди. Універсальний шпарчан для свиней розрахований на роботу з забитими тваринами вагою до 300 кг, тобто він підходить для всіх випадків без винятку.
  3. Використання однієї машини замість двох має свої плюси. Вони не такі значні, як названі вище, проте їх чимало. Це економія місця (не кожен цех має велику площу) та спрощення схеми пересування туш. Це можливість звільнити одного робітника (економія фонду заробітної плати і зменшення нарахувань до бюджету). Це скорочення витрат на обслуговування, придбання запчастин та амортизаційні відрахування. Не кажучи вже про те, що зменшення числа працівників знижує негативний вплив «людського фактору». А чим менше машин у цеху, тим нижче загальна кількість їх виходів з ладу.

Недолік в універсального шпарчану для свиней фактично один (якщо це взагалі можна вважати недоліком). Його продуктивність не перевищує 20 туш за годину.

Будова універсального шпарчану для свиней

Шпарчан змонтований у закритому корпусі з нержавіючою сталі. Зверху він має поворотні кришки з ручками, збоку розташований блок керування. За допомогою регульованих підніжок його можна виставити горизонтально. Всередині стоїть обертальний барабан для туші та два вали з гумовими билами. А також ємність з гарячою водою. Остання підігрівається тенами через терморубашку, температура контролюється датчиком. Машина може працювати за програмою.


На правах реклами






На правах реклами

РДБК

Відпочинок у Карпатах


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ