Масниця 2025: українські традиції святкування Колодія та рецепти смачних страв
Чому Масниця, а не Масляна?
В Україні цей тиждень мав чимало назв: Масниця, Сиропуст, Пущення, Загальниця, Ніжкові заговини. Донедавна найпоширенішою була назва Масляна, але історично вона використовувалася переважно на Чернігівщині та Слобожанщині, що пояснюється близькістю до російського кордону. У часи активної русифікації ця назва стала домінувати, але нині українці все частіше повертаються до питомих назв – Масниця або Сиропуст.
Ще один відомий варіант назви – Колодка або Колодій. Він пов'язаний із традицією нагадувати молоді про необхідність одруження. Якщо хлопець або дівчина не встигли знайти пару до початку посту, їм могли символічно прив'язати невеличку дерев'яну колодку, примовляючи: "Не женився єси – то колодку носи".
Дослідник народної культури Василь Скуратівський подає дві основні версії походження цієї назви. Перша – "колоди" як місце збору молоді для вечорниць і знайомств. Друга – язичницьке коріння, згідно з яким Колодій міг бути богом шлюбу та сімейного життя. У давнину зима вважалася ідеальним часом для народження дітей, адже жінка мала можливість відпочити перед весняними польовими роботами.
Традиції святкування Колодія
На кожен день Колодія або Сиропусного тижня існують свої обряди:
Понеділок: зустрічаються, катаються на санках із крижаних гірок (чим далі заїдуть сані, тим більшим буде урожай).
Вівторок: загравання, веселі ігри, формування пар.
Середа: ласування традиційними стравами.
Четвер: гуляння до самого ранку.
П'ятниця: "тещині вечірки": зять обов'язково повинен запросити тещу до себе в гості.
Субота: посиденьки зовиці, коли невістки запрошують у гості свою свекруху.
Неділя: прощення: в храмах проводять особливу службу, священники і віряни просять прощення один в одного.
Масниця має особливе значення, адже одразу після неї починається Великий піст.
В Україні головною стравою Сиропусного тижня були вареники з сиром, які подавали зі сметаною або вершковим маслом. Традиційно українці не готували "русскіх блінів". Натомість у цей період було прийнято готувати налисники з сиром, молочні каші, сирники, запіканки та киселі.
Одна з давніх страв – волинська закуска омочка (або вомочка, гумочка, мачанка). Для її приготування у довільних пропорціях змішують перетерний сир (щоб не було грудочок) та сметану, додаючи сіль за смаком. Традиційно до страви більше нічого не додавали, в неї вмочували хліб, перепічки, або ж додавали до картоплі. Сучасний варіант можна урізноманітнити зеленню, спеціями та часником, а для любителів солодкого – медом, ваніллю, корицею та горіхами.
На сніданок у Сиропусний тиждень ідеально приготувати сирники.

свято, рецепти, українська кухня, традиції, Колодій, Масниця
Готуємо ситні картопляні галушки з м'ясною начинкою

Для приготування страви пропонуємо скористатися простим фоторецептом.
переглядів: 81
Свято Петра і Павла за новим календарем: коли відзначатимемо у 2025 році та що потрібно знати про Петрів піст

У 2025 році християни в Україні відзначатимуть свято Петра і Павла за новим стилем – 29 червня. Це день пам’яті двох визначних учнів Ісуса Христа, які стали невтомними поширювачами Євангелія та символами непохитної віри.
переглядів: 192
28 червня: день ангела, свято, церковні традиції та заборони дня

Сьогодні, 28 червня, Україна відзначає одразу два знакові події: День Конституції України та вшанування перенесення мощів святих безсрібників Кира та Івана за новим церковним стилем. До кінця року залишається 186 днів.
переглядів: 227
Мінцифра оновлює правила мобільних операторів

Кінець спам-дзвінків та кращий інтернет - Мінцифра запускає нові правила для мобільних операторів. Про це повідомив Михайло Федоров, очільник відомства.
переглядів: 367
У Рівному тимчасово припинять газопостачання на вулиці Коперника 27 червня

Мешканці будинків за адресами Миколи Коперніка, 14 та 40/а у Рівному сьогодні тимчасово залишаться без газу.
переглядів: 364