Ми у Facebook
28.02.2025, 08:00

Як приготувати вдома смачну каву, яка бадьоритиме довго

Чашка смачної кави вранці може задати настрій на весь день. Щоб приготувати по-справжньому смачний напій вдома, знадобляться якісна кава, хороша вода та турка.
Без якісних зерен зварити гарну каву не вдасться. Важливо знайти свого виробника, який задовольнить усі потреби й смакові вподобання. Також значну роль відіграє вода. Якщо вона низько- або, навпаки, високомінералізована, напій може вийти занадто кислим або гірким. Якщо кава з домашньої кавомашини не подобається, не варто одразу змінювати зерна чи техніку. Краще почати з води – і результат може приємно здивувати.

Час заварювання також впливає на смак. Якщо використовувати автоматичну кавоварку, можливостей контролювати цей процес небагато, окрім кнопок "міцно" або "густо", які подовжують екстракцію. При заварюванні вручну варто стежити, щоб процес не тривав більше трьох-чотирьох хвилин. Якщо він буде значно коротшим, смак вийде слабким, а якщо надто довгим – можуть з’явитися неприємні терпкі нотки.

Для приготування кави в турці потрібно взяти одну чайну ложку мелених зерен із гіркою на 50 мл холодної води. Якщо додається цукор, його варто засипати одразу. Турку слід поставити на повільний вогонь або занурити в гарячий пісок, перемішавши вміст лише один раз. Коли з’явиться світла пінка, яка поступово темнішатиме, потрібно стежити за її підйомом. Як тільки вона почне підніматися по краях, турку слід зняти з вогню, не допускаючи закипання.

Якщо використовуються зерна середнього або великого помолу, після осідання пінки напій потрібно довести до кипіння ще раз чи два відповідно. Це допоможе розкрити всі ароматичні нотки і зробити каву ще смачнішою.





На правах реклами