Ми у Facebook
24.01.2019, 17:20

Українських моряків фактично на світовому рівні визнали військовополеними

фото з uk.etcetera.media

Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію.
ПАРЄ ухвалила резолюцію щодо ситуації в Азовському морі і Керченській протоці з українськими правками.

По це повідомила кореспондент "Прямого" Ольга Шилкіна зі Страсбургу.

Голос "За" віддало 103 депутати Ради Європи, проти – 3, 16 – утрималися.

У тексті резолюції відсутнє конкретне означення, що українські моряки є військовополоненими, але вони такими вважаються, оскільки у документі зазначено, що з українськими моряками необхідно поводитись, враховуючи Женевську конвенцію.

Як відомо, Женевські конвенції регулюють статус військовополонених та правила поводження з ними.

Крім того, резолюція засуджує агресію Росії у Азовському та Чорному морях та будівництво Керченського мосту в окупований Крим, а також наголошується на непорушності територіальної цілісності України.

Про це повідомляє телеканал Прямий, prm.ua.

Нагадаємо, 25 листопада 2018, росіяни напали на три українські кораблі – малі броньовані артилерійські катери «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдовий буксир «Яни Капу». Напад на українські кораблі здійснили, коли вони поверталися після невдалої спроби пройти через Керченську протоку в Азовське море.

Росія полонила понад 20 українських моряків серед яких були і поранені.

Українська сторона заявляє, що українські моряки на собі відчули аж шість видів насилля. Як зазначив заступник голови Служби безпеки України Олег Фролов російські прикордонники "відпрацьовували" на українських моряках стрілецькі навички.

За словами начальника слідчого управління ФСБ РФ Михайла Шишова, українці не зазнавали кульових поранень.

Серед полонених моряків - старший матрос, який служив на малому броньованому артилерійському катері «Нікополь», військово-морських сил України Андрій Оприско, випускник НУВГП.

В середині січня 2019 року суд РФ прийняв рішення продовжити строк тримання українських моряків під вартою до 24 та 26 квітня 2019 року.Зате на суді вони змогли зустрітися з родичами.

Також за словами Людмили Денісової, їй стало відомо про можливе переведення українських моряків Андрія Артеменка, Василя Сороки та Андрія Ейдера до Лефортовського СІЗО, де відсутні належні умови для подальшого лікування.





На правах реклами