Ми у Facebook
04.08.2019, 16:43

Серпень-вересень у квітнику: ТОП-13 важливих справ на клумбі

Кінець літа й теплий початок осені – ідеальний час для догляду, розмноження і садіння багаторічних квітів, щоб вони встигли прийнятися до холодів і порадувати нас цвітінням у наступному сезоні.
1. Головне у серпні й вересні - посадіть, розсадіть і пересадіть багаторічники

Вже з першого тижня серпня добре огляньте свій квітник. Яким рослинам вже затісно, а яким не підходить місце під деревами. А які рослини треба омолодити чи замінити...

Займіться діленням і пересадкою флоксів (їх обов’язково треба ділити кожні 3-4 роки), багаторічних айстр, дельфініумів, лілій, лілійників, конвалій, примул, барвінку. Вибирайте тільки міцні кущі зі здоровими бруньками та листям, а хворі частини обрізайте секатором. Пошкоджені ділянки присипте деревним вугіллям, щоб вони не загнили, або продезінфікуйте в слабкому розчині марганцівки.

Розділіть і розсадіть лілії. Щоб цибулина не йшла глибоко в грунт, і цвітіння було рясним, рекомендують вирощувати квітку на одному місці 3-4 роки. Лілії, які відцвіли в червні-липні, можете ділити й пересаджувати. У посадкову яму не можна додавати азотні добрива.


2. Пересадіть півонії

Серпень - ідеальний для цього час. Правильно виконана процедура забезпечить пишне цвітіння куща півонії в майбутньому! Кореневище можна поділити на частини з 3-4 бруньками й розсадити у добре підготовані ямки. Не встигли зробити у серпні? Є ще трохи часу у вересні.

Догляд за півоніями: поради

Дача. Сад. Город. Висаджуємо півонії правильно


3. Починайте готувати троянди до зими

Час провести санітарне обрізання троянд: видаліть всі засохлі квіти, листя і стебла, а також молоді та криві пагони в центрі куща, щоб уникнути загущення. Молоді квіткові бутони можна залишити - вони ще будуть цвісти. Зменшіть полив. Розпушіть грунт і огляньте кущ на наявність хвороб. Якщо виявили борошнисту росу, обприскайте троянду 1% розчином соди або засобом типу Фітоспорин-М. Підживлювати хворі кущі не рекомендують. Спочатку треба їх підлікувати.


4. Розділіть і розсадіть бородаті іриси

Постарайтесь встигнути зробити це якомога раніше, щоб рослини встигли прижитися. Кореневище розламайте руками, потім підсушіть і обпудріть деревним вугіллям. Листя і коріння підріжте до 10-15 см в довжину. Непоганий метод - загорніть коріння у вологу тканину і покладіть розсаду на тиждень в сухе приміщення. Потім висаджуйте іриси у добре освітленому місці на глибину 5-7 см.



Дача.Сад.Город. Прикрашаємо клумбу ірисами(+ФОТО)


5. Збирайте й заготовлюйте насіння однорічних квітів

Саме дозріває насіння у календули, настурції, гвоздики, запашного горошку, дзвіночків, матіоли. Не забудьте ретельно висушити насіння, розсортувати по пакетиках і підписати.


6. Займіться осінніми квітами

Підживіть багаторічні айстри, хризантеми. Домогтися пишного цвітіння гладіолусів та жоржин допоможе фосфорно-калійна підгодівля (15 г суперфосфату і 30 г сульфату калію на 10 л води). Гладіолуси та жоржини люблять часті дрібні підгодівлі й не переносять свіжого гною. Підв’яжіть гладіолуси до кілочків, якщо починають хилитися. Наприкінці серпня жоржини також варто підгорнути на висоту 20-25 см, щоб захистити кореневу шийку від перших заморозків.




7. Починайте садити цибулинні квіти

У другій половині серпня - на початку вересня можна посадити пізньоцвіт осінній (колхікум), крокуси, рябчики, мускарі та інші рослини, які квітнуть восени. Наприкінці серпня й у вересні можна почати висаджувати й добре висушені та прогріті цибулини гіацинтів, нарцисів, тюльпанів.

ФОТО: нові й дуже незвичні сорти нарцисів


8. Посадіть і посійте квіти-дворічники й багаторічники

У серпні - першій пловині вересня можна посадити на постійне місце розсаду мальв, братків (віоли), турецької гвоздики, маргариток, примул. Також займіться садінням і посівом астильб, незабудок та інших квітів.


9. Посійте чи підсійте траву на газон

Після дощу підгодуйте газон суперфосфатом (40-60 г на 1 кв.м) і сульфатом калію (25-30 г на 1 кв.м).


10. Продовжуйте боротьбу зі шкідниками та хворобами (борошниста роса, іржа)


11. Робіть санітарне обрізання та прибирання

Постійно видаляйте засохлі бутони, відцвілі суцвіття, пожовкле листя, сухі та хворі рослини, виривайте бур’яни, прибирайте сміття. Не забувайте розпушувати грунт під рослинами.

У жоржин виламайте бічні пасинки й частину бутонів, залишивши по 1–2 бутони на кожному пагоні, видаліть нижнє листя для профілактики грибкових захворювань.


12. Підживлюйте квітучі рослини.


13. У посушливу погоду поливайте вологолюбні квітучі рослини – чорнобривці, айстри, астільби, петунії.

Серпень на грядці: ТОП-13 головних справ на городі
Посівний календар на серпень 2019. Сприятливі та несприятливі дні.

Підписуйтесь на новини "ОГО" у соцмережі Facebook та у Telegram





На правах реклами