Ми у Facebook
02.08.2019, 17:22

Серпень на грядці: ТОП-13 важливих справ на городі

На замітку господарям, садівникам-городникам, дачникам.
1. Вчасно збирайте урожай

Вибирайте для збору врожаю сухий день. Відразу відбраковуйте всі гнилі та пошкоджені інструментом чи гризунами плоди. Огірки та помідори збирайте якщо не щодня, то принаймні кожні 2-3 дні, щоб не допустити перезрівання. Викопайте середньоранню картоплю і добре просушіть її. Частину врожаю можна зберегти для споживання у свіжому вигляді, а іншу відразу пустіть на консервацію. Бадилля та інше рослинне сміття закладайте у компост.


2. Підгодуйте перці та баклажани

Щоб урожай був багатшим і швидше дозрів, городину потрібно підживити. Крім огірків і помідорів, додаткової поживи потребують баклажани й солодкі перці. Приготуйте для них живильний трав'яний настій. Подрібніть кропиву, подорожник та інші трави, заповніть третину відра, злегка утрамбуйте. Покладіть 100 г дріжджів і залийте теплою водою. Дайте суміші настоятися протягом двох діб, а потім 1 л готового настою розведіть в 10 л води і полийте грядки. З народних засобів підійдуть підживлення з йодом, цибулевим лушпинням і т. п. Мінеральні добрива теж підійдуть, але їх треба застосовувати обережно, чітко за інструкцією й не пізніше 2-3 тижнів до збору врожаю.


3. Не забувайте про огірки

Хочете, щоб огірки на ваших грядках довше плодоносили? Не забувайте їх вчасно поливати теплою водою та час від часу підживлюйте. Можна використати один з рецептів — розведений і настояний у відрі води з хлібний м'якуш, попіл (зола) або дріжджі. Регулярно видаляйте старе і пошкоджене листя, щоб стримувати поширення хвороб, наприклад, борошнистої роси.


4. Відрегулюйте полив

Останній місяць літа часом буває сухим та спекотним, тому не забувайте про полив городніх культур. У серпні у капусти вже формуються качани, тому регулярно поливайте рослини з розрахунку 2-3 відра води на 1 кв. м. А от з коренеплодами важливо не перестаратись. Бо від надміру вологи у червоного буряка погіршиться смак, а морква розтріскається. У першій половині серпня припиніть полив цибулі та часнику, щоб вони встигли визріти. Обов'язково у серпні хоч раз на тиждень поливайте баклажани, і не тільки для збільшення урожайності. Справа в тому, що плоди, які недоотримали протягом сезону рідини, згодом можуть гірчити, пише ukr.media. Під кожний кущ баклажанів необхідно виливати не менше 3 літрів води.


5. Прорідіть буряки та моркву

Щоб підвищити врожайність буряків та моркви, на початку місяця прорідіть коренеплоди, навіть якщо ви це робили раніше. Між рослинами залишайте 6-8 см для буряка і 4-5 см - для моркви. Висмикуйте великі, криві коренеплоди, а також недорозвинуті й пошкоджені екземпляри. Їх можна відразу з'їсти чи пустити на борщ або консервацію. Бадилля на грядках не відривайте і не залишайте, інакше прилетять морквяна і бурякова мухи!


6. Займіться полуницею та садовою суницею

Видаліть у кущів зайві вуса, щоб вони не ослаблювали основні кущі. Прополіть і розпушіть грунт і внесіть під кожен кущ полуниці по 1 чайній ложці будь-якого комплексного осіннього добрива. Якщо ви збираєтеся омолодити полуницю та садову суницю, серпень - найкращий для цього час. Молоді кущики встигнуть добре вкоренитися й пустити листочки до настання перших заморозків, і наступного року ви вже зможете поласувати першими ягодами з нової полуничної грядки.


7. Видаліть пасинки

На самому початку серпня необхідно провести останнє в цьому сезоні пасинкування помідорів. Також видаліть листя нижче плодів, щоб не тягнули зайві соки з рослини та не заважали помідорам дозрівати. Крім пасинків та нижнього листя, потрібно прищепити верхівки, так звані точки росту, щоб рослина не витрачала свої сили і на збільшення висоти. Видаляйте нові суцвіття, бо вони вже не встигнуть дати врожай.


8. Підживіть помідори

Щоб прискорити дозрівання помідорів, підгодуйте кущі настоєм пташиного посліду. Для його приготування залийте 0,5 кг сухого посліду 10 л води, накрийте плівкою і настоюйте 3-5 днів. Отриманий настій розведіть водою в співвідношенні 1:20 і вилийте під кожну рослину по 1 л розчину. Тоді ваші помідори встигнуть дозріти до настання перших осінніх заморозків чи холодних дощів.


9. Викопайте цибулю та ярий часник

Якщо у цибулі висохла наземна частина і на цибулинах сформувалися покривні луски, треба терміново її вибирати з грядок. Викопувати цибулини потрібно в суху сонячну погоду. Ідеально - за тиждень-два до збору врожаю припинити полив. Викопану цибулю залиште на грядці на кілька годин, щоб висохла земля на цибулинах, а потім приберіть у добре провітрюване приміщення для просушування.

Часник готовий до прибирання тоді, коли його стебла повністю пожовкли й полягли. Якщо на календарі вже середина серпня, а ярий часник все ще радує око зеленим бадиллям, допоможіть йому дозріти та пожовтіти. Пускати на самоплив цей процес не варто, тому що часник, зібраний восени, у сезон дощів, буде гірше зберігатися. Щоб "змусити" рослину живити не надземну частину, а коріння, зав'яжіть його листя вузлом. Так вони пожовкнуть швидше.


10. Обробіть помідори проти фітофтори

У серпні починаються холодні ночі, тому регулярно оглядайте кущі, щоб не пропустити перших ознак захворювання на фітофтору. Пошкоджені плоди з бурими плямами відразу ж знищуйте, а кущі регулярно обробляйте засобами від фітофтори. Не забувайте стежити й за помідорами, які вирощуєте в теплиці, оскільки фітофротоз вражає і тепличні рослини.


11. Посійте зелень

На грядці, які звільнилися після збору врожаю, наприклад, озимої цибулі чи гороху, посійте скоростиглі овочі та зелень: качанний салат, руколу, шпинат, зелену цибулю, кріп, петрушку, редиску, пізню редьку або холодостійкі сорти буряка. Обов'язково враховуйте правила сівозміни!

Посівний календар на серпень 2019


12. Посійте рослини-сидерати

Якщо ви не плануєте нічого садити на грядках, які вивільнились після збору літнього врожаю, посійте на них так звані сидерати. Вони й город вбережуть від бур'янів, і згодом послужать зеленим добривом для культур, які будуть рости тут в наступному році. Як сидерати застосовують рослини, що швидко ростуть - наприклад, вика, редька, гірчиця, люпин, жито, овес, пшениця, соняшник, фацелія, горох та інші бобові.


13. Займіться розмноженням багаторічної зелені
Останній тиждень серпня — час, коли можна починати розмноження методом ділення багаторічних городніх культур та прянощів. Цей період підходить для ділення багатоярусної цибулі, шніт-цибулі, естрагону, шавлії, м'яти, меліси, чебрецю.

Читайте також
Як збільшити врожай за допомогою йоду
Фітофтора: Як захистити врожай від небезпечної хвороби
Дача.Сад.Город. Підсолоджуємо буряк сіллю

Підписуйтесь на новини "ОГО" у соцмережі Facebook та у Telegram





На правах реклами