Ми у Facebook
05.06.2003, 17:44

...приречене на спрагу та бруд

Начальник ОВКП ВКГ “Рівнеоблводоканал” Володимир Нецький нарешті був відвертим і розповів, чому Рівне залишається на ніч без води та повідав про усі нюанси міської мережі водопостачання.
Виявилося, що рівняни фактично є заручниками ландшафту міста, який не дозволяє подавати воду у всі куточки Рівного при недостатньо високому тиску в трубах. Тому найбільше страждають будинки, розташовані на підвищенні. Нецький також визнав, що у нашому місті невдало спроектовано мережу водопостачання: “Вона дуже енергомістка. У порівнянні з Луцьким водоканалом ми змушені витрачати на електрику коштів у півтора раза більше. Окрім того, наші проектувальники при будівництві мережі враховували передусім інтереси не міста та його мешканців, а великих підприємств, таких, приміром, як “Рівнеазот”.
Все це, плюс хронічні неплатежі споживачів за спожиту воду, призвело до того, що борги “Рівнеоблводоканалу” перед “Рівнеенерго” стрімко зростають п’ять років поспіль і вже сягнули 5 млн. грн. Тільки за травень цього року водопостачальники вперше зуміли розрахуватися з енергетиками повністю, а так загалом вони не доплачують за спожиту електроенергію по 100-200 тисяч гривень щомісяця.
Щодоби “Рівнеенерго”, відключаючи усі водонапірні станції міста від електропостачання з 21-ої години вечора до 5-ої ранку, демонструє мешканцям міста, що залишити їх без води — це кнопку натиснути. І якщо ситуація з проплатою не поліпшиться, то воду подаватимуть лише кілька годин, а згодом її може й взагалі не стати. Хоча рівняни, які мешкають у центрі міста та на Басовому Куті, про проблеми підприємства не знають — з їхніх кранів вода тече цілодобово.
Виникнення заборгованості на своєму підприємстві пан Нецький пояснює просто: “Тарифи на електроенергію стрімко ростуть, а на воду залишаються стабільними”, і вбачає вихід лише у зменшенні енергомісткості рівненської мережі водопостачання. Рішення надійне, але виконання довготривале, тож місто поки приречене на спрагу, принаймні нічну.
Плани щодо цього вже знайшли і своє економічне підµрунтя. Начальник “Рівнеоблводоканалу” повідомив, що існує домовленість з німцями на рівні прем’єр-міністрів про побудову нових економніших очисних споруд для Рівного. Частина коштів на проектування вже виділена. До цієї справи підключили фахівців з УДУВГП. Проте до європейської якості очисних споруд ми не дотягнемо, адже там вартість кубометра стоків складає 6 марок, а в нас — 43 копійки, бо вищої ціни споживач не витримає.





На правах реклами