Ми у Facebook
18.12.2003, 09:34

Найрадіаційніші в області — гриби, молоко і люди

Завідуючий відділом радіаційної гігієни обласної СЕС Володимир Кузнецов повідомив, що найбільше радіації цьогоріч в собі накопичували коров’яче молоко і дари лісів — гриби та ягоди.
Високий вміст радіонуклідів у продуктах харчування призводить до того, що вони накопичуються і в людському організмі. Найбільше потерпають люди в Рокитнівському, Дубровицькому та Володимирецькому районах. Так, з перевірених трьох тисяч мешканців північних районів області у 85 випадках організм містив перевищений вміст радіації.
Особливо “дошкуляють” мешканцям Рівненщини цезій-137 та стронцій-90. За словами Володимира Кузнецова, в області практично вже розпався цезій-134, але для того, щоб розклався цезій-137, потрібно щонайменше… дев’яносто років. Щоправда, він легко виводиться з організму (достатньо місячного оздоровлення в екологічно чистій зоні) і так же легко знову потрапляє до нього. Щодо стронцію-90, то він у межах допустимої норми. Цей хімічний елемент — один з найгірших, бо потрапляючи в організм (накопичується в кістках), він практично не виводиться.
— На щастя, стронцію-90 в нашій області дуже незначна кількість. Приміром, на Житомирщині часто фіксується перевищення допустимих норм цього хімічного елементу, — зазначив пан Володимир.
У цілому щодо радіаційного фону цей рік лишився на рівні попереднього. Особливих підвищень радіації не відбулося. Але через дощове літо різко збільшився вміст радіації в грибах та ягодах. В окремих випадках рівень цезію-137 в грибах складав 3000 Бк/кл. Також радіонукліди у великій кількості накопичуються в коров’ячому молоці.
— За дев’ять місяців цього року ми взяли шість тисяч проб молока, — говорить Володимир Кузнецов. — 23,5 відсотка всіх проб містили перевищений вміст радіонуклідів.





На правах реклами